Lakritsi nostaa verenpainetta monella mekanismilla

Kun ihminen syö lakritsia, hänen verenpaineensa nousee. Nousun on ajateltu johtuvan siitä, että solunulkoinen nestetilavuus lisääntyy.

Syitä on kuitenkin muitakin, paljastaa Tampereen yliopistossa tehty tutkimus. Sen mukaan lakritsin nauttiminen lisää myös ääreisverenkierron vastusta ja valtimojäykkyyttä. Lisäksi se kasvattaa ääreisverisuonista takaisin heijastuvaa paineaaltoa.

Lakritsijuuren sisältämä glykyrritsiini vaikuttaa kortisolin aineenvaihduntaan estämällä 11β-hydroksisteroidi-dehydrogenaasi-tyyppi-2 -entsyymiä, joka hajottaa aktiivista kortisolia inaktiiviseksi kortisoniksi.

Kun kortisolipitoisuus kasvaa, kortisolin sitoutuminen mineralokortikoidireseptoriin lisääntyy. Tämä saa aikaan muutoksia munuaisten, verisuonten ja sydämen toiminnassa.

Vaikuttaa viikkoja

Tutkimuksen tekijän Elina Hautaniemen mukaan lääkäreiden pitäisi muistaa kysyä verenpainepotilailtaan lakritsiuutteen käytöstä. Näin vältytään turhilta lääkehoidoilta.

”Potilailta tulee selvittää, ovatko he nauttineet lakritsia, salmiakkia tai muita lakritsiuutteella maustettuja makeisia, juomia, luontaistuotteita tai lääkkeenomaisia valmisteita. Lakritsiuutteen vaikutus verenpaineeseen voi kestää viikkoja”, Hautaniemi sanoo.

Hautaniemen väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa 29. maaliskuuta.

Kuvassa: Jos sairastat verenpainetautia, sinun kannattaa välttää lakritsiuutetta sisältäviä tuotteita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia