Lalli, luuta ja luonnontieteilijä

JOS TEOLOGIA olisi luonnontieteilijöiden tekemää tiedettä, näkisimme uskonnot vuokaavioina tai suorastaan piikkilankamalleina. Vaan kun ei.

Yritetään kuitenkin selvittää faktat humanistihötön takaa.

Suurin osa valtauskonnoista on syntynyt nykyisen Egyptin tienoilla. Niili ruokki väen niin hyvin, että aikaa jäi ruuan etsimiseltä myös ajatteluun. Lisäksi porukkaa oli niin paljon, että oli kehitettävä organisaatio ehkäisemään nyrkkitappelut ja sekasorto.

Kun laumalle tarvittiin johtaja ja pelisäännöt, käteväksi työkaluksi osoittautui uskonto. Olisi ollut turha opastaa kansaa jättämään trikiininen liha syömättä. Paljon helpompaa oli julistaa koko muona synniksi.

Muinaisia egyptiläisiä askarrutti erityisesti kuolemanjälkeinen elämä. Heidän käsityksensä siitä muistutti nykyajan sometiliä sen jälkeen, kun omistaja on poistunut keskuudestamme. Kaikki jatkuu kuin ennenkin, uusia päivityksiä vain ei tule.

MUUT USKONNOT kävivät lainaamassa Egyptistä hyviksi havaitut ideat. Esimerkiksi kristinuskon symboli on kierrätetty versio elämää tarkoittaneesta egyptiläisestä hieroglyfistä.

Uusi usko löysi lopulta tiensä Suomeen saakka, tosin hieman väkivaltaisesti. On silti yhä epäselvää, lahtasiko Lalli Köyliönjärven jäällä englantilaisen Henrik-piispan vai saksalaisen Heinrich-munkin.

Joku joka tapauksessa siirtyi tuonpuoleiseen, ja Lalli on asiasta todennäköisin syin epäilty. Mutta koska tapauksen todistajina ei ollut luonnontieteilijöitä eikä edes insinöörejä, yksityiskohdat jäivät hämärän peittoon.

Myös eteläisemmässä Euroopassa ristiriidat ratkottiin suorasukaisin keinoin. Vääräuskoisista maahanmuuttajista hankkiuduttiin eroon inkvisitiolla.

SEN JÄLKEEN katse kääntyi toiseen suuntaan. Kirkon kirstunvartijoita oli pitkään häirinnyt, että feministien pienpanimot polkivat oluen hintoja. Munkkien vastaaville yrityksille ei riittänyt asiakkaita.

Naimattomat naiset olivat kuitenkin pakkoraossa, sillä heille ei muuta elinkeinoa ollut tarjolla.

Hygieniasyistä oluenpanijattaret pitivät päässään korkeaa hattua. Jyrsijöiden häätämisen tuotantotiloista hoitivat firman kissat.

Tuotteiden markkinointi sujui suoraviivaisesti. Kun mallasjuoma oli myyntivalmista, oven yläpuolelle kiinnitettiin luuta.

Valmis oli myös mielikuva pahoista noita-akoista. Jotta juomamarkkinat saatiin tasapainoon, noidat kidutettiin, silvottiin, hukutettiin ja poltettiin lopuksi roviolla.

KIRKOLLA OLI huolia myös menopuolella. Hengenisät olivat kovia lisääntymään, ja suurperheiden ruokkiminen kävi kalliiksi. Koska vasektomia oli Vatikaanissa jokseenkin tuntematon toimenpide, päätettiin kieltää koko avioinstituutio.

Talousarvio oli pelastettu, ja samalla tuli ratkaistua myös nepotismin aiheuttamat ongelmat.

Martti Lutherille eivät roomalaiset järjestelyt sopineet. Hän ei vienyt asiaa EU-tuomioistuimeen vaan ryhtyi omin päin kustomoimaan oppia omanlaisekseen.

Tästä eivät pohjoisen rahoilla eläneet mariot ja draghit tykänneet. Kirkon sisään syntyi juopa, joka repesi railoksi.

Saksanmaalla raja menee sen mukaan, kasvaako pellossa humala vai viiniköynnös. Pohjoisen puolella femakot nousivat tuhkasta. Roviot sammuivat, kun hameväki päästettiin oluenpanosta muihinkin töihin.

Jopa niin laajalti, että ääripohjolassa on saavutettu ääripiste. Nykyään tarvitaan kiintiö, jotta hallitukseen saadaan edes yksi mies. Ei ihme, että Lalli hermostui.

Keemikko
Luudatta lentävä pienpanimoiden ystävä

Kirjoittaja on Kemia-lehden pakinoitsija, joka väittää katsovansa maailmaa erlenmeyerlasien läpi. Valkoisen takin alla piilee kuitenkin monitaitoinen maailmankansalainen, jolle mikään inhimillinen ei ole vierasta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia