Ympäristöaltisteiden ja epäterveellisten elintapojen yhdistelmä voi myös heijastua terveyteen enemmän kuin niiden yksittäiset vaikutukset.
Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkimus, johon osallistui 504 iältään 6–9-vuotiasta lasta.
Tutkimuksessa kartoitettiin lasten ruokavalio, fyysinen aktiivisuus, paikallaanolo ja unen määrä sekä vanhempien sosioekonominen asema ja lasten elinympäristön ilmansaasteet.
Lasten verestä mitattiin tuhansia aineenvaihduntatuotteita hankkeen alussa, kaksi vuotta myöhemmin ja vielä kerran kahdeksan vuotta myöhemmin.
Mittaukset paljastivat muutoksia erityisesti fosfolipidien, rasvahappojen, aminohappojen, rasva-amidien, ksenobioottien ja energia-aineenvaihdunnan tuotteiden pitoisuuksissa.
Osa näistä tuotteista liittyy esimerkiksi lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja valtimosairauksien kehittymiseen myöhemmin elämässä.
Tulokset julkaistiin Communications Biology -lehdessä.
Ensimmäinen pitkäaikaistutkimus lapsilla
”Tämä on tietääksemme ensimmäinen pitkittäistutkimus, jossa seurataan lasten ja nuorten eksposomin yhteyksiä elimistön aineenvaihduntatuotteisiin”, kertoo väitöskirjatutkija Darren Healy.
Healy on tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.
Eksposomi tarkoittaa ihmisen elinkaaren aikana karttuvia ympäristö- ja elintapa-altisteita.
Tutkijoiden mukaan huomionarvoista on, että eksposomiarvoon liittyneistä aineenvaihduntatuotteista 12 ei ollut yhteydessä mihinkään yksittäiseen ympäristö- tai elintapa-altisteeseen.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että aineenvaihdunta- ja valtimosairauksien kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa.
Veren aineenvaihduntatuotteet voivat ennakoida tulevaa kauan ennen varsinaisten sairauksien puhkeamista.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!