Lieksaan nouseva biokaasulaitos käsittelee puhdistamolietteet ja maatalouden biomassat

Pielisen Bio Oy rakentaa biokaasulaitoksen Lieksaan. Investoinnin arvo on kuusi miljoonaa euroa.

Hankkeesta vastaa lahtelainen energiapalveluyhtiö One1, joka on myös sen suurin rahoittaja. Laitoksen toimittaa Sauter Biogas Finland.

Kerantien teollisuusalueelle rakennettava laitos käsittelee vuosittain 20 000 tonnia erilaisia biomassoja, joista se tuottaa noin 8 000 megawattituntia energiaa. Määrä vastaa 800 000:ta litraa polttoöljyä.

Suurin osa energiasta syntyy laitoksen päälinjalla, jossa prosessoidaan maatalouden biomassoja, kuten lantaa, nurmea ja olkea. Toisella linjalla käsitellään Lieksan kaupungin jätevedenpuhdistamon lietteet ja muut haastavammat jakeet.

Energian lisäksi biokaasutuksen lopputuloksena valmistuu pääosin luomukelpoista lannoitetta.

Laitos kykenee tuottamaan myös liikennepolttoainetta, joten sen yhteyteen tulee tankkausasema paineistetulle biokaasulle ja mahdollisesti myös nesteytetylle kaasulle. Nesteytetyn kaasun jakelun mahdollistaa One1:n hallinnoima LNG-terminaali, joka on paikalla jo valmiina.

Leipomon jäte kiertää takaisin uunien lämmitysenergiana

Uuden biokaasulaitoksen tuottamasta energiasta valtaosan käyttävät Pielisen Bion perustajaosakkaat, Lieksan Laatuherkut Oy, Porokylän Leipomo Oy ja TKL Kuljetus Oy.

”Näemme oman biokaasulaitoksen parhaana keinona siirtyä uusiutuvaan energiaan ja vakaaseen energian hintaan”, toteaa Pielisen Bion hallituksen puheenjohtaja, Lieksan Laatuherkut Oy:n toimitusjohtaja Teijo Lyytinen.

Biokaasun suurin käyttäjä on Porokylän Leipomo, jonka kolmas leipomoyksikkö on valmistumassa Kerantien laitoksen läheisyyteen. Leipomo hyödyntää kaasun muun muassa uunien lämmitykseen. Vastaavasti Porokylä toimittaa oman biojätteensä laitoksen raaka-aineeksi.

”Jatkossa leipomon pakkaamatonta biojätettä ei tarvitse kuljettaa enää Kuopioon, vaan se voidaan käyttää hyödyksi lähellä”, kuvailee Porokylän Leipomon toimitusjohtaja Erik Kärki.

Uuden liiketoiminnan mahdollistaja

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen iloitsee tulevasta laitoksesta.

”Yritys edistää kiertotalouden kehittymistä alueella ja luo täysin uutta liiketoimintaa ekologisesti kestävällä tavalla. Panostuksesta vihreään siirtymään tulevat hyötymään laajasti monet eri toimijat”, Määttänen arvioi.

Lieksan vesihuoltoliikelaitos on tehnyt esisopimuksen jätevesilietteen toimituksista biokaasulaitokselle. Määttäsen mukaan lietteen muuttaminen esimerkiksi metsälannoitteeksi on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin sen kompostoiminen Hevosvaaran alueelle.

Pielisen Bion osakas, Pohjois-Karjalan maakunnan kehittäjänä palkittu Timo Väänänen näkee biokaasulaitoksen äärimmäisen tärkeänä paikalliselle elinkeinoelämälle.

”Oma biokaasulaitos on alueen yrityksille merkittävä kansallinen ja kansainvälinen kilpailuetu”, Väänänen sanoo.

(Havainnekuva Pielisen Bio) Lieksan tuleva biokaasulaitos pyritään saamaan käyntiin jo loppuvuodesta 2023.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia