Ligniinistä tehty puunsuoja päihittää synteettiset vaihtoehdot

Aalto-yliopiston kemiantekniikan tutkijat ovat kehittäneet ligniinistä turvallisen, edullisen ja tehokkaan puunsuojan puurakentamiseen.

”Uusi puunsuoja on todella lupaava aine, koska se säilyttää puun luonnollisen rakenteen ja karheuden”, kertoo tohtorikoulutettava Alexander Henn.

Kulutusta kestävä, vettähylkivä aine suojaa myös tahroilta ja auringon aiheuttamilta värimuutoksilta.

”Biopohjainen puunsuoja säilyttää erinomaisesti myös puun hengittävyyden.”

Tutkimuksen julkaisi ACS Applied Materials & Interfaces -lehti.

Teollisuuden myrkytön sivutuote

Ligniini on luonnon polymeeri, jota on runsaasti puussa ja muissa kasveissa. Sitä syntyy paljon myös sellunvalmistuksen ja biojalostusprosessien sivutuotteena.

Maailmassa otetaan vuosittain talteen 60–120 miljoonaa tonnia ligniiniä, josta 98 prosenttia kuitenkin poltetaan energiaksi. Ligniinin kaupallisia sovelluksia ovat rajoittaneet useimpien ligniinityyppien huono liukoisuus ja ligniinipohjaisten tuotteiden heikot ominaisuudet.

Professori Monika Österbergin mukaan ligniini on silti erittäin lupaava pinnoitemateriaali, jolla on monia etuja verrattuna nykyisiin synteettisiin ja biopohjaisiin pinnoitteisiin.

”Sillä on erinomaiset korroosiota ja jäätymistä estävät, antibakteeriset ja uv-säteilyltä suojaavat ominaisuudet”, Österberg sanoo.

Aallon tutkijat paneutuvat jatkossa muun muassa pinnoitteen joustavuuden kehittämiseen.

Nykypinnoitteet öljypohjaisia

Esimerkiksi puun, betonin, metallien ja komposiittien mekaaniseen suojaamiseen yleisesti käytettävät pinnoitteet ovat tätä nykyä fossiiliseen öljyyn perustuvia. Lisäksi niissä on ympäristölle haitallisia aineita.

Vaikkapa männystä, pellavansiemenistä, kookospähkinöistä, soijapavuista ja risiinistä tehdyt kasviöljypinnoitteet taas voivat olla ympäristön kannalta kestävämpiä vaihtoehtoja, mutta ne eivät aina kestä kulutusta. Kasviöljyjä yhdistetään siksi usein synteettisiin materiaaleihin.

EU on rajoittanut pinnoiteteollisuudenkin hyödyntämien kemikaalien, kuten bisfenoli A:n, formaldehydin ja titaanidioksidin, käyttöä. Vastuullisemmin tuotetut, myrkyttömät vaihtoehdot voivat tutkijoiden mukaan auttaa teollisuutta noudattamaan uusia turvallisuusmääräyksiä.

(Kuva Fotoni Film & Communications) Ligniinillä käsitelty tuoli kestää kulutusta ja auringonvaloa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia