Liikunnan tehoa voidaan mitata hien molekyyleista

Paitsi veren myös hien sisältämien biomolekyylien määrä muuttuu kestävyysliikunnan seurauksena, kertoo Jyväskylän ja Oulun yliopistojen tutkimus.

Biomolekyylit ovat merkkiaineita, joilla mitataan muun muassa liikunnan rasittavuutta. Tulevaisuuden liikuntamittareissa näytteenä voisi siis toimia veren sijaan hiki, tutkijat sanovat.

Hien potentiaalia biomarkkerien lähteenä on tutkittu vasta vähän, mutta hikeä on aiemmin hyödynnetty lääketieteessä esimerkiksi kystisen fibroosin diagnosoinnissa.

”Lisäksi monet lääkeaineet erittyvät hikeen, jolloin ne voidaan veren sijaan havaita jo hiestä”, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Sira Karvinen tiedotteessa.

Hikoilu on luonnon tuuletusmenetelmä

Hikoilu on keino estää kehoa ylikuumenemasta. Vaikka hikoileminen on liikunnan sivutuote, liikunnan vasteita on aiemmin tutkittu lähinnä verestä.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että hiessäkin on vesikkelejä, jotka kuljettavat mukanaan lyhyitä rna-molekyyleja. Vesikkelit ovat solujen erittämiä rakkuloita, jotka vievät viestejä kudoksesta toiseen.

Liikunnan on tiedetty muuttavan useiden mikro-rna-molekyylien määrää veressä, mutta vasta nyt osoitettiin, että liikunta vaikuttaa myös hien mikro-rna:han.

Hiessä ja veressä erilaiset mikro-rna-kuljettimet

Tutkimuksessa koehenkilöt hikoilivat sekä levossa – eli saunassa istuen – että kolmen kestävyyskuormituksen aikana. Niitä olivat maksimaalinen hapenottokykytesti sekä korkean ja matalan intensiteetin kestävyyskuormitukset.

Liikuntasuoritukset tehtiin kuntopyörällä. Hikinäyte kerättiin käsivarresta kunkin testin aikana, ja verinäytteet otettiin ennen ja jälkeen kuormituksen.

Erityisesti korkean intensiteetin kestävyyskuormitus nosti tutkittujen mikro-rna:iden esiintyvyyttä sekä hiessä että veressä.

Tutkimuksessa paljastui myös, että hien ja veren mikro-rna-kuljettimet ovat erilaisia.

”Tämä voi osaltaan selittää sitä, miksi hien ja veren mikro-rna-tasot eivät vastaa toisiaan”, Karvinen sanoo.

(Kuva: Adobe Stock) Hikimittaukseen ei vielä ole kehitetty käytännön sovelluksia, mutta tulevaisuudessa niitä saattaa hyvinkin tulla tarjolle.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Hiki buustaa ajattelua

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia