Lyhytkin liikuntasuoritus lisää elimistön puolustussolujen määrää syöpäpotilaiden verenkierrossa, kertovat Turun yliopiston tuoreet tutkimustulokset.
Jo aiemmissa esikliinisissä tutkimuksissa havaittiin, että liikunta vaikuttaa myönteisesti puolustussolujen toimintaan. Liikunnan ansiosta puolustussolut pääsevät paremmin kasvaimen läheisyyteen ja tuhoavat syöpäsoluja aktiivisemmin.
Tuoreimmat tulokset ovat peräisin kahdesta kliinisestä tutkimuksesta, jotka tehtiin Turun yliopiston valtakunnallisessa PET-keskuksessa. Tutkimusartikkelit julkaisivat tiedelehdet Frontiers in Physiology ja Scientific Reports.
”Ennen ajateltiin, että syöpäpotilaan tulisi vain levätä syöpädiagnoosin saatuaan. Nykyään meillä on yhä enemmän tietoa siitä, että liikunta voi jopa parantaa syövän ennustetta”, kertoo biolääketieteen tutkija Tiia Koivula, molempien artikkelien pääkirjoittaja.
Liikunnan tiedetään myös vähentävän syövän ilmaantumisen riskiä ja syövän hoidoista johtuvia sivuoireita. Lisäksi se parantaa potilaiden elämänlaatua ja tukee parantumista syövästä.
Tiia Koivulan immunologiset tutkimukset ovat osa akatemiatutkija Ilkka Heinosen johtamaa laajempaa hanketta, jossa selvitetään liikunnan vaikutuksia syövässä.
Jo kymmenen minuuttia riitti
Kahteen tutkimukseen osallistui lymfooma- eli imukudossyöpäpotilaita ja rintasyöpäpotilaita, jotka olivat hiljattain saaneet syöpädiagnoosin ja joiden syöpähoidot eivät olleet vielä alkaneet.
Lymfoomapotilaat olivat 20–69-vuotiaita ja rintasyöpäpotilaat 37–73-vuotiaita. Tutkimuksessa he polkivat kuntopyörää kymmenen minuutin ajan.
”Polkemisen teho määritettiin jokaiselle potilaalle yksilöllisesti niin, että se vastasi kevyttä tai keskiraskasta liikuntaa”, Koivula kuvailee tiedotteessa.
”Tärkeintä oli, että potilas pystyi polkemaan kymmenen minuuttia putkeen ilman uupumista, mutta myös se, että syke nousi jonkun verran lepotilasta.”
Potilailta otettiin verinäytteet ennen liikuntasuoritusta ja kaksi kertaa sen jälkeen. Näytteistä analysoitiin useiden eri puolustussolujen määrät.
Analyysit osoittivat, että liikunnan aikana lymfoomapotilailla lisääntyivät sekä tappaja-T-solut että luonnolliset tappajasolut, jotka molemmat tuhoavat syöpäsoluja.
Rintasyöpäpotilailla liikunta kasvatti tappajasolujen lisäksi myös valkosolujen kokonaismäärää sekä väliluokan monosyyttien ja B-solujen määrää.
”Syöpähoidot voivat väsyttää ja laskea innostusta liikkumiseen. Siksi onkin lohdullista tietää, että jo kymmenen minuutin pyöräily tai kävely esimerkiksi kauppaan voi olla riittävä tehostamaan elimistön immuunipuolustusta.”
Erityisen tärkeää voi olla liikunta hoitojen aikana
Turkulaistutkijat haluavat seuraavaksi tutkia ilmiötä potilaiden hoitojen aikana. Syöpähoidot heijastuvat usein immuunipuolustukseen ja vähentävät puolustussolujen määrää.
Siksi on mahdollista, että liikunnan vaikutus puolustussoluihin on hoitojen aikana erilainen. Immuunipuolustuksen heiketessä liikunnan tehostava rooli voi olla erityisen tärkeä.
Tiia Koivula teki tutkimuksensa yhteistyössä Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpätautiklinikan lääkäreiden ja tutkijoiden kanssa. Lisäksi mukana oli Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijoita.
(Kuva Pixabay) Jo pieni kävely auttaa potkimaan syöpäpotilaan puolustussolut toimintaan. Kuvituskuva.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.