Lujabetoni aloitti tuulivoimaelementtien tuotannon – voimaloiden kotimaisuusaste nousee merkittävästi

Lujabetonin Kärsämäen tehdas on käynnistänyt tuulivoimalaelementtien valmistuksen. Elementtien tuotanto on yhtiölle uusi aluevaltaus.

Lujabetoni on ensimmäinen suomalainen tuulivoimaloiden betonitornien valmistaja.

Aiemmin kotimaista tuotantoa ovat olleet lähinnä voimaloiden paikallavaluperustukset. Nyt tuulimyllyjen kotimaisuusaste ottaa merkittävän hyppäyksen, sanoo yhtiön betonituoteyksikön johtaja Tuomo Eilola.

”Arviomme mukaan kotimaisten tornien määrä edustaa jopa noin 15 prosenttia vuonna 2024 rakennettavasta tuuliturbiinikapasiteetista”, Eilola kertoo.

Ensimmäiset toimitukset Kärsämäeltä tehdään Oulaisiin, jonne tuulivoimayhtiö Nordex rakentaa 25 voimalan tuulipuiston. Tornien asennukset Karahkan tuulipuistoon tapahtuvat keväällä ja kesällä 2024.

Uutta koko alalle

Uudet voimalat ovat hybridimallia, eli ne koostuvat kahdesta rakenteesta, teräsbetonitorneista ja niiden päälle tulevista terästorneista.

Kärsämäen tehtaan valmistamien teräsbetonielementtien koko vaihtelee. Yhteen torniin tarvitaan 27 elementtiä, joista suurimpien pinta-ala on yli 100 neliömetriä ja paino 60 tonnia.

Tuulivoimaelementtien tuotanto on Lujabetonille kiinnostava aluevaltaus. Tuomo Eilolan mukaan voimalatornit ja niiden valmistusprosessi ovat tuoneet paljon uutta myös koko betonielementtialalle.

”Betonirakenteiden valmistuksen laadunvarmistusprosessi on ennätyksellisen korkealla tasolla”, sanoo Eilola, jonka mukaan lopputulos on ”äärimmäisen korkealujuuksinen itsetiivistyvä, säänkestävä betoni”.

Rakenne mahdollistaa ennätyskorkeuden

Nordexin tuuliturbiiniteknologiaan perustuvien tornien napakorkeus on peräti 168 metriä.

”Uuden tornirakenteen ansiosta Delta4000-voimalamme voi saavuttaa luotettavasti korkeudet, jollaisia ei ole ennen nähty”, sanoo kansainälisen Nordex-konsernin globaalin betonitorniliiketoiminnan johtaja Javier Alvarez Yoldi.

”Tämä on avaintekijä Suomen metsäisessä maastossa, jossa tuulivoimaloiden korkeus on kriittinen menestystekijä.”

Yoldi pitää Suomea yhtenä vihreän siirtymän globaaleista hotspoteista.

”Olemme ylpeitä voidessamme hyödyntää johtavaa betonihybriditorniteknologiaamme näillä markkinoilla luoden työpaikkoja ja tuomalla huipputeknologiaa asiakkaillemme.”

(Kuva Lujabetoni) Lujabetonin ja Nordexin väki juhli kesäkuista First Casting -tapahtumaa iloisissa tunnelmissa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia