Oulun yliopiston tutkijat ovat törmänneet ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Jauhe löytyi luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä.
”Kyseessä oli pelkkä värjätty jauhe, josta löytyi vain yksi marjalle tyypillisen värin antava antosyaaniyhdiste. Aidosta mustikasta niitä pitäisi löytyä pitkästi toistakymmentä”, kertoo projektipäällikkö Mari Jaakkola.
”Onneksi tämä puolivalmiste ei tiettävästi päätynyt tuotantoon tai myyntiin Suomessa.”
Väärennösyritys oli peräisin Aasiasta.
Marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla. Niitä tulee ajoittain myös Suomeen.
Väärennöksiä houkuttelee kansainvälisille markkinoille luonnontuotteiden ja terveysperustaisten elintarvikkeiden kasvava suosio.
”Valvonta haastavaa”
Mari Jaakkolan mukaan Suomeen tuotavien luonnontuotejalosteiden ja -raaka-aineiden laadunvalvonta on haastavaa. Maahantuojalta ei vaadita selvitystä raaka-aineen tai puolivalmisteen koostumuksesta.
Suomalaisten yritysten pitää siksi itse varmistaa, että valmiste on turvallinen ja sopii käyttötarkoitukseensa ja että sen tuonti Suomeen on laillista.
Jos suomalaisfirma käyttää tuotteissaan ulkomailta tuotuja marjajauheita tai muita vastaavia kasviraaka-aineita, niiden laatu tulee tarkistaa laboratoriotutkimuksin, Jaakkola suosittelee.
Myös kuluttajien kannattaa hänen mukaansa olla tietoisia mahdollisista ulkomaisista tuoteväärennöksistä.
Juridisesti lopputuotteen valmistaja vastaa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, että tuote sisältää esimerkiksi ravitsemuksen kannalta positiivisia antioksidantteja, jos tuoteseloste niin lupaa.
Suomessa uskotaan tutkimukseen
Suomessa luonnontuotteiden tuotekehityksessä ja laadunvarmistuksessa luotetaan tutkimustietoon.
Kajaanin yliopistokeskuksessa toimiva Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö on tehnyt alan tutkimusta ja parikymmentä vuotta.
”Olemme olleet mukana kehittämässä muun muassa luonnonmarjojen ja niistä muodostuneiden teollisuussivuvirtojen prosessointia uusiksi tuotteiksi”, Jaakkola kertoo.
Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan esimerkiksi estää haitallisten bakteerien kasvua.
Yksikkö on viimeksi kehittänyt luonnontuotepohjaista voidetta limakalvojen kosteuttamiseen sekä puolukkaa hyödyntävää suuhuuhdetta suun hiivatulehduksen ja kariesbakteerin torjuntaan.
”Suomella huikeat mahdollisuudet”
Parhaillaan tutkijoilla ovat työn alla puun terveysvaikutteisten yhdisteiden rikastaminen ja uuttoteknologia luonnonmehujen konsentraattien valmistamiseen.
Lisäksi he kehittävät menetelmiä luonnonkosmetiikan laadun ja vaikuttavuuden määrittämiseen.
Yksikössä tutkitaan myös terveysvaikutteisten maitohappobakteerien tunnistamista luonnontuotteista.
Luonnontuoteala on sekä Kainuussa että muualla Suomessa voimakkaassa kasvussa. Kainuuseen on suunnitteilla alan osaamista kokoava yhteenliittymä nimeltä Artic Bio Valley.
”Suomen puhdas maaperä ja pitkä, valoisa kasvukausi yhdistettyinä osaamiseen ja laadun luotettavuuteen antavat meille erinomaiset mahdollisuudet viedä luonnontuotteitamme maailmalle entistä korkeammin jalostettuina”, Mari Jaakkola sanoo.
Kuva: Mikael Damkier/Rodeo