(Kuva) Rocsole Oy:n COO Tommi Villanen esittelee sauvasensoria.
Yli puolet teollisuuden prosessitekniikan mittausvirheistä aiheutuu toimimattomasta anturitekniikasta, kertoo OREDAn tutkimus. Tarkat mittaukset estyvät, jos mittausantureiden pinnat kontaminoituvat esimerkiksi emulsiokerrostumista.
”Likaiset olosuhteet ovat pääsyy sille, miksi anturit ja sitä kautta mittausprosessitkaan eivät toimi”, tiivistää kuopiolaisen Rocsole Oy:n toimitusjohtaja Mika Tienhaara.
Antureiden likaantuminen tekee mittaustiedosta epäluotettavaa. Ongelma on teollisuudessa laaja.
”Datan epäluotettavuus on esteenä hyvälle digitalisaatiolle ja prosessikontrollille. Aiheen kanssa kamppaillaan kaikilla asiakkaidemme toimialoilla”, kertoo yrityksen myyntijohtaja Pekka Kaunisto.
Teknologiayhtiö Rocsole on kehittänyt kerroskuvaukseen eli tomografiaan perustuvia mittausratkaisuja, jotka mahdollistavat antureiden luotettavan toiminnan hankalissakin olosuhteissa ja kaikkina hetkinä.
”Teknologiamme ansiosta prosessista saadaan joka sekunti dataa. Ratkaisu antaa prosessille ”silmät” ja käyttäjälle tietoa, jota ei ole ennen nähty”, Tienhaara kuvailee.
Ainutlaatuinen teknologia säästää rahaa ja ympäristöä
Rocsolen Suomen myynnin vetäjä Pasi Laakkonen kertoo, että markkinoilla ei ole vastaavaa teknologiaa, jolla voidaan ”nähdä lian läpi”.
”Pystymme kuvantamaan kohteen likaantuneena ja oikeasti näkemään metalliastioiden sisälle. Tämä tekee teknologiastamme ainutlaatuisen.”
Mika Tienhaaran mukaan tuotannon tehostaminen on paras ja nopein tapa vähentää prosessin hiilidioksidipäästöjä.
”Kerätyn datan avulla löydetään syyt, miksi prosessit eivät toimi kunnolla. Tuotannon parantuminen vähentää myös hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.”
Teknologian tuoman rahallisen hyödyn lisäksi siis myös ympäristö kiittää.
Samalla käytännön tehtävät helpottuvat.
”Kun operaatioista tulee vihreämpiä, myös operatiivisesta puolesta tulee helppokäyttöisempi, luotettavampi ja turvallisempi. Tämä näkyy esimerkiksi huoltotaukojen vähenemisessä ja tuotannonvalvonnan parantumisessa”, Tienhaara summaa.
Optimaalisiin tuloksiin yhteistyössä yliopiston ja asiakkaiden kanssa
Rocsole syntyi vuonna 2012 tutkijoiden perustamana spin-off-yrityksenä Itä-Suomen yliopistossa, jonka fysiikan laitoksessa tekniikkaa kehiteltiin. Yhteistyö yliopiston kanssa on jatkunut koko kymmenvuotisen taipaleen.
”Yliopistolta saamamme erityisosaaminen ja osaajat ovat olleet elintärkeitä yrityksemme toiminnalle ja jatkuvasti kehittyvälle datapuolelle”, Pasi Laakkonen sanoo.
Yliopiston tarjoama uniikki kerroskuvausosaaminen otettiin käyttöön, kun tarve uudenlaisille sensoreille tuli nuoren yrityksen asiakkailta.
”Teknologian tuotteistaminen on tapahtunut yhteistyössä asiakkaiden ja heidän sovelluksiensa kanssa”, Pekka Kaunisto kertoo.
Esimerkiksi pilottiprojektien muodossa toteutunut yhteistyö on muovannut yrityksen tuotepaletin nykyisenkaltaiseksi.
”Asiakas on meille pelitoveri, jonka kanssa muodostamme hyvän tiimin. Osaamisten yhdistäminen on mahdollistanut teknologiamme kehittymisen.”
Ratkaisut ovat aina asiakaskohtaisia, vaikka tuote olisikin standardoitu.
”Lähtökohtana on, että pohjatekniikkamme tulee soveltua asiakkaan tarpeeseen”, Laakkonen korostaa.
”Keskeistä on ymmärtää mittauksen tarkoitus ja se, miten hyvin laitteemme soveltuvat juuri tähän tarkoitukseen. Tämä on vahvuutemme.”
(Kuva) Sauvasensori asennettuna separaattoriin.
Tulevaisuuden ratkaisu yhdistää tekoälyn sensoritekniikkaan
Tätä nykyä mittausanturit soveltuvat vain datan mittaukseen. Seuraavana harppauksena Rocsolessa nähdään tekoälyn yhdistäminen sensoritekniikkaan.
”Olemme tuottamassa teknologiaa, jossa sensorissa itsessään on tekoälyä. Algoritmien avulla tekoäly pystyy luomaan prosessiin sopivia ja tuotantoa tehostavia malleja”, Kaunisto selvittää.
Älykkään sensorin luominen onnistuu, kun nykyisen teknologian data yhdistetään asiakkaan tuotantodatan kanssa.
”Tällöin pystymme hyödyntämään teollista tekoälyä ja analysointityökaluja.”
Käynnissä olevan kehitystyön tavoitteena on luoda skaalattavissa oleva ongelmanratkaisutyökalu, jossa yhdistyvät sekä anturi- että ohjelmistotekniikka.
”Tavoitteenamme on luoda asiakkaillemme hyvä ja helppo käyttöliittymä, joka soveltuu jatkossakin ratkaisemaan ongelmia. Näin luotettavasta mittauksesta saadaan käytännöllinen ja skaalattava tuote”, Kaunisto kertoo.
Yrityksen osaaminen on huomattu myös maailmalla. Rocsole on ensimmäinen suomalainen yritys, johon kansainväliset öljyjätit Shell ja Repsol ovat investoineet.
Toimitusjohtaja Mika Tienhaara näkee, että menestyksen avaimena ovat ihmiset.
”Projektit ovat yhteisiä onnistumisia. On erittäin tärkeää, että jokainen meistä pitää työstään ja kokee kasvavansa omassa roolissaan.”
Rocsolessa katsotaan tulevaisuuteen luottavaisin ja innostunein mielin.
”Olemme tekemässä teollisuuspuolelle jotain todella kiinnostavaa”, toimitusjohtaja hymyilee.
Rocsole Oy
- Perustettu 2012 Kuopiossa.
- Liikevaihto 2020 noin miljoona euroa.
- Työntekijöitä 18.
- Tuotteet: PROBE-sauvasensori mittaa rajapintoja ja emulsioita, PIPE-putkisensori havaitsee epäkoosteiset virtaukset ja putkien likaantumiset.
- Tutustu Rocsolen kotisivuihin.