Lupaava ehdokas uudeksi Parkinson-lääkkeeksi

Helsingin yliopistossa on kehitetty uusia yhdisteitä, jotka vähentävät Parkinsonin taudille tyypillisiä aivosolujen proteiinisakkautumia.

Sakkaumat aiheuttavat Parkinson-potilaille erilaisia liikehäiriöitä.

Yhdisteet rakensi väitöstutkimuksessaan proviisori Tommi Kilpeläinen. Uusi yhdistesarja estää prep-entsyymin toimintaa.

Aivojen solukertymien takana on proteiini nimeltä alfa-synukleiini. Sen helposti syntyvät virheelliset muodot ovat alttiita takertumaan toisiinsa.

Takertumisen syynä on juuri prep-entsyymi, jota muun muassa aivoissa esiintyy solunsisäisenä

Soluviljelmissä Kilpeläisen yhdisteet vähensivät tehokkaasti alfa-synukleiinien kasautumista yhteen.

Lääkekandidaatti ehkä patentoitavissa

Tutkijat ovat aiemminkin onnistuneet vähentämään alfa-synukleiinisakkaumia sekä soluviljelmissä että koe-eläimillä prep-entsyymin toimintaa estämällä. Liikehäiriöt on jopa saatu eläinmallissa poistettua kokonaan.

Tyypilliset prep-estäjät eivät kuitenkaan ole soluviljelmissä osoittautuneet parhaaksi mahdolliseksi keinoksi vähentää proteiinikasaumia tai nopeuttaa niiden pilkkoutumista.

Aiemmat tulokset on lisäksi saatu yhdisteillä, jotka eivät ole patentoitavissa. Niiden jatkokehitys lääkeyhtiöiden kanssa on ollut lähes mahdotonta.

Kilpeläinen sen sijaan löysi kokonaan uudenlaisen prep-entsyymin kautta vaikuttavan lääkeainekandidaatin. Lupaava ehdokas kutisti hiirten proteiinimuodostumia jo seitsemässä päivässä.

”Jatkokehitys kohti kliinisiä kokeita vaikuttaakin tutkimustiedon pohjalta mahdolliselta”, Kilpeläinen sanoo.

Tommi Kilpeläisen väitöskirja Development and biological characterization of novel ligands for protein-protein interaction-based effects of prolyl oligopeptidase tarkastetaan Helsingin yliopistossa 4. kesäkuuta 2021.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia