Uusia lääkeaineita on testattu muun muassa viime vuosien pandemian aiheuttaneeseen koronavirukseen, johon ne tepsivät hyvin. Kuva: Pixabay.

Lupaava työkalu uusien virusten torjuntaan – tutkimus poiki tehokkaita lääkemolekyyleja

Kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty uusia molekyyleja, joiden avulla voidaan varustautua myös seuraavia virusepidemioita vastaan.

Löydetyillä lääkeaineilla on mahdollista estää samanaikaisesti sekä PIKfyve- että PIP4K2C-lipidikinaasien toimintaa.

Mekanismi on paitsi toimiva myös perinteisiä lääkehoitoja tehokkaampi tapa ehkäistä virusten lääkeresistenssiä.

Tutkimukseen osallistui muun muassa Itä-Suomen yliopisto. Tulokset on julkaistu Nature Communications -lehdessä.

”Merkittävä edistysaskel”

Proteiinikinaasit ovat entsyymejä, jotka katalysoivat fosfaatin siirtoa adenosiinitrifosfaatista (ATP) tyrosiini-, treoniini- tai seriiniaminohappoihin kohdeproteiineissa.

Kinaaseja on siksi hyödynnetty menestyksekkäästi lääkeainekohteina jo 30 vuotta. Markkinoille on tähän mennessä hyväksytty lähes 90 kinaasiestäjää, jotka on tarkoitettu pääasiassa syöpien ja tulehdussairauksien hoitoon.

”Kinaasiestäjä RMC-113:n löytäminen ja hyödyntäminen edustaa merkittävää edistysaskelta isäntäsoluun kohdistuvien lipidikinaasireittien ymmärtämisessä”, sanoo tutkija Christopher Asquith Itä-Suomen yliopistosta.

Esti Covid 19 -epidemian aiheuttajaa lisääntymästä

Tutkijat osoittivat, että RMC-113 estää tehokkaasti esimerkiksi koronapandemian aiheuttaneen sars-cov-2:n lisääntymistä ihmisen keuhkojen solumallissa.

Lipidomiikka-analyysit paljastivat, että RMC-113 muuttaa koronaviruksen aiheuttamaa fosfoinositidiprofiilia. Tämä vahvisti sen vaikutuksen liittyvän PIP4K2C:n ja PIKfyven toiminnan estoon.

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että PIP4K2C:llä on vaikutus sars-cov-2-viruksen soluun pääsyssä, rna:n replikaatiossa sekä viruksen kokoamisessa ja poistumisessa solusta.

Tämä puolestaan vahvistaa sen soveltuvuuden lääkeainekohteeksi.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia