Kehitteillä oleva uusi, nenän kautta annosteltava hinkuyskärokote etenee lupaavasti. Rokote toimi hyvin tautia vastaan ja osoittautui turvalliseksi terveillä aikuisilla tehdyssä ihmistutkimuksessa.
Uudenlaista hinkuyskärokotetta tutkitaan kansainvälisessä hankkeessa, johon osallistuu muun muassa Turun yliopisto. Rokotteen kehitystyö ja potilaskokeet on tehty yhdysvaltalaisessa ILiAD Biotechnologies -yrityksessä.
Hinkuyskän aiheuttaa Bordetella pertussis -bakteeri, joka leviää hengitysteiden limakalvojen kautta. Uusi rokote perustuu BPZE1-Bordetella pertussis -kantaan, joka on kehitetty ranskalaisessa Pasteur-instituutissa ja Ranskan kansallisessa terveys- ja lääketutkimusinstituutissa Insermissä.
Tutkimusartikkeli julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.
Antaa vahvan vasteen
Uusi BPZE1-rokote sisältää eläviä, heikennettyjä taudinaiheuttajia. Tutkimuksissa uutuutta verrataan jo käytössä olevaan, soluttomaan yhdistelmärokotteeseen, joka hinkuyskän lisäksi ehkäisee jäykkäkouristusta ja kurkkumätää.
”Ryhmässä, joka sai uutta rokotetta, havaittiin laaja spesifinen vasta-ainevaste tutkittavien nenän limakalvoilta kerätyistä näytteistä. Yhtä vahvaa vastetta ei havaittu tutkittavilla, jotka saivat verrokkirokotteen”, kertoo professori Qiushui He Turun yliopistosta.
Hen lisäksi rokotehankkeessa on Turun yliopistosta mukana projektitutkija Alex-Mikael Barkoff.
Professorin mukaan tulosten perusteella uutuudesta kannattaa jatkokehittää seuraavan sukupolven hinkuyskärokote, jonka avulla tartuntoja voidaan vähentää nykyisestä.
Paluuta tekevä hinkuyskä iskee myös aikuisiin
Hinkuyskää vastaan rokotetaan jo varsin laajasti, mutta siitä huolimatta tautia esiintyy edelleen. Erittäin helposti tarttuvaa hengitystieinfektiota tavataan myös aikuisilla.
”Vaikka se luokitellaan usein lapsuuden sairaudeksi, myös aikuiset voivat saada sen. Tiedämme, että Euroopassa tauti on keski-ikäisten joukossa hyvin yleinen”, He sanoo.
Ennen rokotuksia hinkuyskä oli yksi tappavimmista lastentaudeista. Rokotukset alkoivat 1950-luvulla, mikä on vähentänyt merkittävästi myös Suomen imeväiskuolemia.
Tätä nykyä Suomessa raportoidaan vuosittain 200–500 hinkuyskätapausta. Koko maailmassa niitä todettiin vuonna 2018 yli 150 000.
Joissakin maissa sairaus tekee parhaillaan paluuta. Syitä ovat sekä rokottamattomuuden yleistyminen että tautia aiheuttavan bakteerin muuntautumiskyky.
(Kuva Adobe Stock) Hinkuyskärokote kuuluu Suomessa lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Tulevaisuudessa rokotteet hinkuyskää vastaan saatetaan antaa nenän kautta. Kuvituskuva.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.