LUT voitti Fortumin innovaatiokisan – hiilidioksidi kiteytyy kalsiumkarbonaatiksi

Fortumin järjestämän kansainvälisen Fortum Research Challenge -innovaatiokilpailun pääpalkinnon on voittanut uusi menetelmä hiilidioksidin talteenottoon ja sen jatkoprosessointiin.

Kilpailu etsi kestäviä ratkaisuja puhtaamman maailman luomiseen.

Voitokas menetelmä kehitettiin Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa LUT:ssa. Onttokuitumembraaneja hyödyntävässä prosessissa hiilidioksidi imeytetään ensin karbonaatiksi ja myöhemmin kalsiumkarbonaatiksi.

”Saostusprosessi on helposti hallittavissa, ja siitä syntyy kiteitä, jotka täyttävät korkean puhtauden kriteerit. Kiteistä saatavaa jauhetta ei tarvitse jauhaa uudestaan”, kuvailee keksintöään väitöstutkija Soheil Aghajanian.

Onttokuitumembraanien tutkimuksen aloitti Harri Nieminen, joka paneutui aiheeseen omassa väitöstyössään vuonna 2020.

Soheil Aghajanian jatkoi työtä ideoimalla prosessilaitteiston hiilidioksidin jalostukseen.

Tutkimuksessa kehitettyä integroitua pilottilaitosta voidaan soveltaa erilaisissa hiilidioksidin talteenottoprosesseissa, kuten teollisuuden savukaasujen puhdistamisessa.

Vähentää erityisesti rakennettujen ympäristöjen hiilipäästöjä

Tutkimusryhmää johtavan professorin Tuomas Koirasen mukaan Aghajanianin innovaation tuloksia on tarkoitus hyödyntää jatkossa muun muassa hiilidioksidin kaappaamiseen liittyvissä sovelluksissa.

Uusi menetelmä auttaa hänen mukaansa vähentämään etenkin rakennettujen ympäristöjen hiilidioksidipäästöjä.

”Tavoitteena on testata prosessointilaitteistoa käytännössä eri kohteissa. Näin voidaan hidastaa suoraan ilmaston lämpenemistä”, Koiranen sanoo.

Kalsiumkarbonaatilla on paljon käyttökohteita. Sitä hyödynnetään esimerkiksi elintarvike- ja lääketeollisuudessa, palonsammutuksessa, täyteaineena sekä valkoisten maalien ja sähkökaapelien valmistuksessa.

(Kuva Adobe Stock) Kun hiilidioksidi on ensin kaapattu talteen, se voidaan jalostaa kalsiumkarbonaatiksi, jolla on paljon hyötykäyttöä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia