Maailman ensimmäinen puinen wc-istuin – Woodion innovaatio palkittiin Saksassa

Suomalaisen Woodion massiivipuukomposiitista valmistettu wc-istuin on saanut arvostetun saksalaisen Design Plus -palkinnon.

Maailman ensimmäiselle puiselle wc-istuimelle myönnetty tunnustus julkistettiin Frankfurtissa maaliskuun puolessavälissä järjestetyillä ISH-messuilla.

Kestävä biomateriaali tekee wc-istuimesta normaalikäytössä särkymättömän ja likaa hylkivä pinnoite helpon pitää puhtaana. Korkean puupitoisuuden ansiosta istuin tuntuu käyttäjästä lämpimältä,

Puusta ja hartsipohjaisesta sidosaineesta koostuvan veden- ja iskunkestävän komposiittimateriaalin ja sen valmistusteknologian kehitti Woodion perustaja ja toimitusjohtaja, aikoinaan Helsingin yliopistossa kemiantutkijana työskennellyt Petro Lahtinen kollegoineen vuonna 2017.

Yritys on jo aiemmin tehnyt samasta materiaalista pesualtaita, kylpyammeita ja seinäpaneeleita ja pokannut niistä niin kotimaisia kuin kansainvälisiä palkintoja.

”Woodio tarjoaa ekologisen vaihtoehdon keraamisille kylpyhuonetuotteille”, Lahtinen kuvailee.

”Tuotteillamme on 99 prosenttia pienempi hiilijalanjälki keraamisiin kylpyhuonetuotteisiin verrattuna”, kertoo Lahtinen, jonka mukaan yhtiön missiona on muuttaa sekä kylpyhuoneiden että keittiöiden perinteiset materiaalinormit.

Ympäristöä säästävä tuotantomenetelmä

Suomalaisyrityksen patentoima valmistusmenetelmäkin on ympäristön kannalta hellävarainen. Valumuovaustekniikassa ei tarvita paljon vettä eikä korkean lämpötilan uuneja.

Yhtiön käyttämät raaka-aineet ovat pääosin uusiutuvia, metsäteollisuuden sivutvirtoja ja paikallisesti hankittua haapaa. Tuotteet syntyvät alusta loppuun Woodion omassa tehtaassa Suomessa.

Wc-istuin oli Petro Lahtisen mukaan ”tähän mennessä haastavin tuotteemme kehittää”.

Kun haasteesta selvittiin, otettiin samalla iso loikka eteenpäin.

”Tästä projektista saadut opit ovat jo avanneet monia uusia Woodio-teknologian sovellusmahdollisuuksia, jotka lanseeraamme tulevaisuudessa.”

Päivi Ikonen

(Kuva Woodio) Woodio Block -nimistä puista wc-istuinta valmistetaan erilaisissa pohjoisen luonnon inspiroimissa sävyissä. Istuin sopii useimpiin markkinoilla oleviin huuhtelujärjestelmiin.

Aiheesta aiemmin:

Turun yliopiston tulevaisuuspalkinto Woodion puualtaille

Puualtaat EU:n miljoonarahoituksen turvin maailmalle

Metsä Boardin sivuvirta muuntuu kylpyhuoneen designtuotteeksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia