Maailman suurimman oluenvalmistajan ABInBevin tytäryhtiö Budweiser China on valinnut suomalaisen Ecolutionin teknologian pilottihankkeeseensa, joka pyrkii palauttamaan olutmäskin sisältämät ravinteet takaisin viljelykiertoon.
Budweiser Chinan kumppanina projektissa toimii Kangfen Biotech, joka on Ecolutionin ja Shanghai Shuiwei Environmental Technologyn yhteisyritys.
Lisäksi hankkeeseen osallistuu paikallinen ohrantuottaja.
Kangfen Biotechin tiimissä on mukana muun muassa Helsingin yliopiston mikrobiologian ja maaperän tutkijoita.
Pilottiohjelmaa varten rakennetaan Kiinassa bioreaktori, joka perustuu Ecolutionin kehittämään ratkaisuun.
”Päänavaus maailmalle”
”Olemme kehittäneet mikrobiologista prosessia hyödyntävää reaktoria toistakymmentä vuotta”, kertoo Ecolutionin toimitusjohtaja Pasi Himanen.
”Tämä on Ecolutionille ja patentoidulle teknologiallemme merkittävä päänavaus maailmanlaajuiselle toimialalle.”
Budweiser Chinan tutkimus- ja testausohjelman tavoitteena on vähentää kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä sekä parantaa viljelymaan ravinnetasapainoa ja hiilensidontakykyä.
”On kiinnostavaa tutkia suomalaisen teknologian mahdollisuuksia edistää kestävän kehityksen tavoitteitamme ja sitoutumistamme älykkääseen maatalouteen”, sanoo Budweiser Chinan kestävän kehityksen apulaisjohtaja Yanmin Wang tiedotteessa.
Poikkeuksellisen nopeasti toimiva reaktori
Ecolutionin teknologian ydin on yhtiön mukaan bioreaktorin rakenne, joka ilmastaa käsiteltävää massaa erityisen tehokkaasti.
Menetelmä poikkeaa perinteisistä monimutkaisista kompostointimenetelmistä, joissa massan käsittelyprosessi vie kuukausia ja vaatii lisäksi sekä tukimateriaalia että tilaa.
”Bioreaktorimme käsittelee biohajoavan sivuvirran kymmenessä vuorokaudessa”, Pasi Himanen kertoo.
Mikrobiologisessa hajoamisprosessissa ei käytetä lisättyjä bakteereja, vaan aerobiset bakteerit syntyvät itse prosessissa ja hajottavat reaktorissa olevaa biomassaa vaiheistetusti.
”Prosessissa biomassan soluista poistetaan vesi, mikä vähentää käsiteltävän massan noin viidennekseen alkuperäisestä.”
Testattu jo soijateollisuudessa
Kangfen Biotech on tehnyt keväästä 2023 yhteistyötä soijatuoteyhtiö Kaiyu Food Factoryn kanssa. Kumppanukset jatkojalostavat soijateollisuuden sivuvirtana syntyvää okaraa lannoitteiksi.
Ecolutionin teknologiaa hyödyntävä testi- ja tuotantoreaktori on jo toiminnassa Jiangsun maakunnassa Xinghuassa, jonne valmistellaan parhaillaan kokonaisen tuotantoalueen perustamista.
”Kaiyun ympärillä 100 kilometrin säteellä olevat soijateollisuuden sivuvirrat kerätään Xinghuaan keskitettyä käsittelyä varten”, kertoo Kangfenin toimitusjohtaja Xu Li.
”Vuotuinen jalostuskapasiteetti on 100 000 tonnia ja uuden maatalouslannoitteen tuotanto 20 000 tonnia.”
Ecolutionin tavoitteena on tulevaisuudessa nousta maailman ykköseksi nimenomaan okaran käsittelijänä. Startup-yrityksellä ei vielä toistaiseksi ole liiketoimintaa, vaan se elää tutkimus- ja tuotekehitysvaihetta.
Ecolution tuo Kiinassa valmistetun bioreaktorin pian testi- ja tuotantokäyttöön Suomeen, jossa se on ensimmäinen lajissaan. Reaktoria käytetään olutmäskin käsittelyyn. Toinen reaktori sijoitetaan kesällä Keski-Eurooppaan, jossa sillä prosessoidaan soijateollisuuden sivuvirtana syntyvää okaraa. Kuva Ecolution.
Suomessa voidaan hyödyntää esimerkiksi marjatiloilla
Elintarviketeollisuuden sivuvirtojen keskeiset ravinteet typpi ja fosfori jäävät usein palaamatta viljelykiertoon. Ecolution tutkii siksi myös suomalaisen panimomäskin käsittelyä reaktoriteknologiallaan.
Prosessissa mallasohran ravinteet palautetaan esimerkiksi marjaviljelmille ja kukkapuutarhoihin. Reaktorin hapellisessa mikrobiprosessissa syntyvä hiilidioksidi voidaan hyödyntää esimerkiksi lannoitteena.
”Bioreaktorissamme syntyvässä luomulannoitteessa on hyvä hiilensidontakyky, jota mineraalilannoitteissa ei ole lainkaan”, kertoo Ecolutionin prosessikehityksestä vastaava Pirjo Laulumaa.
Lannoitetta käytettäessä myös maaperän tuottokyky ja maamikrobien toimintakyky paranevat.
”Sillä on merkittävä vaikutus maaperän ravinnekiertoon ja sen omaan hiilensidontakykyyn.”
Päivi Ikonen
(Pääkuva Kari Nikola) Ecolutionin pieni testireaktori, jolla yhtiö kokeilee elintarviketeollisuuden erilaisten sivuvirtojen käsittelyä, ensi vaiheessa olutmäskin prosessointia.