Maitopohjaiset ravintolisät ja liikunta edistävät terveyttä

Maitopohjaiset välipala- ja palautusjuomat ja niiden sisältämät heraproteiinit saavat aikaan suotuisia terveysvaikutuksia ihmisillä, joilla on metabolisen oireyhtymän riski.

Kehonkoostumuksen positiiviset muutokset eli lihasmassan kasvaminen ja kehon rasvan määrän pieneneminen ilmenevät kuitenkin vain, jos juomia nauttiva lisäksi harrastaa liikuntaa.

Tämä käy ilmi Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta, jonka tulokset julkaisi Metabolism Open.

”Tutkimus antaa tukea sille, että elämäntapojen täytyy olla kokonaisvaltaisesti kunnossa”, sanoo tutkijatohtori Sanna Lensu.

Lensun mukaan mukaan maitoproteiinilisät tuottavat eniten aineenvaihdunnallisia hyötyjä silloin, kun riskiryhmään kuuluva ihminen syö normaalia ravintoa ja liikkuu.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa yhtäaikaista häiriötä verensokerissa, veren rasvoissa ja verenpaineessa. Oireyhtymän syynä on keskivartalolihavuus.

Parantavat kolesteroliarvoja

Veren huonon LDL-kolesterolin määrä vähentyi tutkituilla ihmisillä jopa 36 prosenttia yksinomaan päivittäisen heran nauttimisen seurauksena.

Hyvän HDL-kolesterolin määrä veressä lisääntyi 21 prosenttia heran ja liikunnan yhteisvaikutuksella.

Solutason tutkimusten perusteella näyttää, että molemmat ravintolisät parantavat rasva-aineenvaihduntaa, tutkijat sanovat.

”Tämä tarkoittaa, että päivittäisen maitoproteiinijuoman tai heralisän nauttiminen kiihdytti rasvojen käyttöä energianlähteenä, mikä voitiin havaita suotuisina muutoksina sekä veren kolesterolitasoissa että kehon koostumuksessa”, Lensu sanoo.

Ongelmana insuliiniherkkyyden heikentyminen

Toisaalta heralisä heikensi käyttäjiensä glukoosin sietokykyä ja insuliiniherkkyyttä. Insuliiniherkkyyttä heikensi myös maitopohjainen valmis proteiinijuoma.

Jos kudosten insuliiniherkkyys on huono, verensokeriarvo nousee.

Kun sokeriaineenvaihduntaa tutkittiin lihassoluissa, maitoproteiinijuoma kuitenkin lisäsi sokeriaineenvaihduntaan liittyvien proteiinien määrää.

Heraproteiineja käytetään tyypillisesti palautusjuomina treenin jälkeen. Jyväskyläläistutkimuksessa proteiineilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta juoksusuorituskykyyn.

Tutkimuksen yhteistyökumppanina toimi meijeriyhtiö Valio, jonka tuottamia valmisteita kokeessa käytettiin. Valio ei osallistunut tulosten analysointiin tai tulkintaan.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia