Makeisten ja valmisruokien muovipakkaukset ovat roskariski

Mereen ja muualle ympäristöön päätyvän muoviroskan määrää voitaisiin suitsia vähentämällä muovin käyttöä varsinkin makeistuotteiden ja valmisruokien pakkaamisessa.

Tähän tulokseen päätyy Package Heroes -tutkimushankkeessa tehty pro gradu -työ.

Helsingin yliopiston maisteriopiskelija Taina Lahtinen tarkasteli gradussaan Suomessa myytäviä yksittäisiä kuluttajaelintarvikepakkauksia ja niissä käytettyjä materiaaleja tuoteryhmittäin.

“Tunnistimme ne tuoteryhmät, joiden pakkaamisessa muovin vähentäminen on Suomen muovitiekartan sekä EU:n kertakäyttödirektiivin näkökulmasta tehokkainta ja vaikuttavinta”, Lahtinen kertoo.

Vähentäminen tapahtuu esimerkiksi korvaamalla pakkausmuovi kuitupohjaisilla biohajoavilla materiaaleilla, karsimalla pakkausmateriaalin määrää tai tehostamalla pakkausmateriaalin kierrätystä vaikkapa panttisysteemin avulla.

Tuoteryhmien välillä eroja

Makeisten ja valmisruokien pakkaukset nousivat tutkimuksen kärkeen, koska niissä käytetään paljon eri muovilaatuja, joista osa on vaikeasti kierrätettävissä. Näin syntyy merkittävä roskaamisriski.

Lisäksi makeisia ja valmisruokia myydään paljon, mikä lisää potentiaalisen muoviroskan määrää.

Muovin osuus materiaalista on suuri myös lihan, makkaran ja leikkeleiden sekä hedelmien ja vihannesten pakkauksissa. Näissä tuoteryhmissä on kuitenkin jo onnistuttu vähentämään pakkausmateriaalin määrää.

Lihatuotteissa yksi mahdollinen muovinkorvauskohde ovat kaupassa pakattavat lihapakkaukset, joiden hyllyikä on erittäin lyhyt. Pakkauksissa käytetään paljon polystyreeniä, jonka kierrättäminen on hankalaa.

Muovia käytetään runsaasti myös virvoitus- ja energiajuomien pakkaamisessa. Suomessa nämä pakkaukset kuitenkin kiertävät tehokkaasti, kiitos panttijärjestelmän.

Tuloksista vauhtia uusien pakkausten kehitykseen

Tuoteryhmäkohtaista tietoa siitä, mitä materiaaleja elintarvikepakkaamisessa käytetään ja kuinka paljon, on aiemmin ollut vain vähän.

”Hankkeessamme tehty tarkastelu tarjoaa juuri tätä puuttuvaa tietoa uusien pakkausratkaisujen kehityksen tueksi ja auttaa kohdentamaan kehitystyötä tiettyihin tuoteryhmiin”, sanoo Package Heroes -hankkeen projektipäällikkö Kirsi Kataja VTT:stä.

Kataja toimi Lahtisen gradun ohjaajana.

Tutkijoiden mukaan elintarvikepakkausten mahdolliset ympäristövaikutukset, erityisesti roskaaminen ja sen estäminen, on huomioitava tulevaisuudessa entistä tarkemmin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia