Mäntyöljy vähentää tiemerkintöjen mikromuovipäästöjä – Helsingissä pudotus lähes 20 000 kiloa vuodessa

Kun perinteisen fossiilisen tiemerkintämassan sideaineet korvataan biohartsilla, merkinnöistä aiheutuvat mikromuovipäästöt kutistuvat huomattavasti.

Asian on osoittanut Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Stara, joka on maan ensimmäinen mäntyöljypohjaisen tiemerkintämassan hyödyntäjä.

Biohartsin käyttö vähentää pääkaupungin suojateistä ja muista tiemerkinnöistä irtoavan mikromuovin määrää vuosittain noin 19 000 kiloa.

”Halusimme muuttaa tekemistämme ympäristöystävällisempään suuntaan. Otimme ensimmäisenä Suomessa omaan käyttöömme mäntyöljypohjaisen tiemerkintämassan. Vuonna 2022 aloimme antaa myös urakoitsijoille laatupisteitä biomassan käytöstä”, kertoo tuotantopäällikkö Mika Honkasalo Starasta.

Perinteisen tiemerkintämassan pääasiallisia sideaineita ovat erilaiset polymeerit ja maaöljypohjainen hartsi. Mikromuovia pääsee ympäristöön massan kulumisen seurauksena.

Mikäli merkintämassassa on käytetty fossiilista hartsia, mikromuovipäästöjen määrä on noin 19 painoprosenttia massasta. Ilman hartsin osuutta luku on neljä painoprosenttia.

Biomassan osuutta aiotaan nostaa

Stara käyttää kuluneiden merkintöjen uusimiseen vuosittain noin 100 000 kiloa tiepäällystemassaa. Etenkin vilkasliikenteisillä keskustan kaduilla merkinnät pitää uusia käytännössä joka vuosi.

Mika Honkasalon mukaan biomassa on osoittautunut yhtä kestäväksi kuin fossiilinen massa.

Vuosien 2022–2024 kilpailutuksessa urakoitsijat saivat laatupisteitä, kun massasta vähintään 30 prosenttia on biopohjaista. Osuus varmistettiin massanäytteistä tehdyillä analyyseilla.

”Uudelle urakkakaudelle tarkoituksenamme on nostaa biomassan osuutta entisestään.”

(Kuva Veikko Somerpuro) Stara keskittyy omissa tiemerkinnöissään kevyen liikenteen symboleihin. Linjamerkinnät ja isot parkkialueet se teettää urakoitsijoilla.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia