Materiaalitori on kiertotalouden käytännön työkalu

Motiva Oy:n rakentama kiertotalouden markkinapaikka Materiaalitori.fi-palvelu etenee.

Digitaalinen alusta tarjoaa paikan, jossa ammattimaiset toimijat voivat sekä tarjota toisilleen että etsiä käyttöönsä yritysten ylijäämä-, jäte- ja muita materiaalivirtoja sekä uusioraaka-aineita.

Materiaalien lisäksi markkinapaikan käyttäjät voivat hakea ja tarjota alan palveluita.

Muun muassa rakennusjätteen ja -ylijäämän kierrättäminen hyötykäyttöön on ollut käytännössä hankalaa. Kiertotalousalustan avulla se on nyt aiempaa huomattavasti helpompaa.

Materiaalitorin pilottikäyttö käynnistyi huhtikuussa, ja alustalle on tähän mennessä rekisteröitynyt jo toistasataa yritystä ja organisaatiota.

”Teollisuuden sivuvirrat ja esimerkiksi rakentamisen sekä purkamisen materiaalit ja komponentit kannattaa jatkossa ilmoittaa kierrätettäväksi ja hyödynnettäväksi Materiaalitorin kautta”, sanoo Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen.

Jätehuollon käytännöt uudistuvat vuonna 2020

Muuttuva jätelaki tuo ensi vuoden alusta uusia käytäntöjä yrityksille.

Jätteen haltijan on ensin etsittävä Materiaalitorissa jätteelleen markkinaehtoista jätehuoltopalvelua. Vasta jos sellaista ei löydy, tämä voi pyytää palvelua kunnalta.

”Yritys voi pyytää toissijaista palvelua kunnan jätelaitokselta, jos se ei saa kohtuullista markkinaehtoista palvelua Materiaalitorissa 14 vuorokauden kuluessa ilmoituksen jättämisestä”, tarkentaa erityisasiantuntija Jenni Lehtonen ympäristöministeriöstä.

(Kuva Tiina Paju/Motiva) Yhden jäte on toisen raaka-aine. Yritykset voivat kierrättää jätemateriaalinsa niiden hyödyntäjille uudella Materiaalitorilla.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia