Matkalla kohti hiilineutraalia tulevaisuutta

Osana lupaustaan ympäristölle Kiilto on asettanut vihreän energian käytölle kunnianhimoisen tavoitteen. ”Toimintomme ovat hiilitasapainossa vuoteen 2028 mennessä”, EHS-päällikkö Lauri Sainio linjaa.

Kahden vuoden aikana Kiilto on ottanut isoja harppauksia tavoitettaan kohti.

EHS-päällikkö Lauri Sainio kertoo, että tehdyt muutokset näkyvät luvuissa kunnolla vasta ensi vuonna, mutta hyviä uutisia on jo tarjolla.

”Suorat CO2-päästöt (Scope 1) vähenivät noin 22 prosenttia vuodesta 2018 vuoteen 2019. Se on huomattava vähennys: kun vuonna 2018 suoria päästöjä oli noin 1 000 tonnia, niin vuonna 2019 niitä oli noin 780 tonnia.”

Samalla aikavälillä kaikkien Kiillon tuotantoyksikköjen energiatehokkuus parani. Esimerkiksi Hankasalmen tuotantolaitoksen energiankulutus oli vuonna 2018 0,9 gigajoulea per tonni, vuonna 2019 enää 0,7 gigajoulea per tuotettu tonni.

Kutistuvat luvut on saatu aikaan tekemällä merkittäviä muutoksia eri tuotantolaitoksissa.

Lempäälässä otettiin vuonna 2018 käyttöön polymerointiprosessin hukkalämpöä ja maalämpöä hyödyntävä hybridijärjestelmä. Myöhemmin järjestelmää laajennettiin hyödyntämään myös sulateliimaprosessin hukkalämpöä ja maalämpöjärjestelmää laajennettiin entisestään.

Myös tuotantolaitoksen kiinteistöautomaatio modernisoitiin, mikä osaltaan paransi laitoksen energiatehokkuutta.

”Viime vuodenvaihteessa Lempäälässä otettiin käyttöön massiivinen aurinkovoimalaitos, joka korvasi aiemman aurinkovoimalaitoksen”, Sainio kertoo.

”Järjestelmä kattaa noin 15 prosenttia tehtaan energiankulutuksesta. Osa vanhoista paneeleista siirrettiin Vantaan varastolle, missä ne otetaan käyttöön tänä vuonna.”

Aurinkopaneeleja Kiillon Lempäälän-tuotantolaitoksen katolla.

 

Myös Hankasalmen tuotantolaitoksella otettiin vuonna 2018 käyttöön aurinkovoimalaitos, joka sekin kattaa noin 15 prosenttia tehtaan energiankulutuksesta. Lisäksi aiemmin asennettua ilma-vesilämpöpumppujärjestelmää laajennettiin.

Turun tuotantolaitokselle hankittiin uudet paineilmakompressorit, joiden avulla energiatehokkuus parani.

Kiilto on aloittanut yhteistyön myös Suomen 4H-liiton kanssa uusien hiilinielujen lisäämiseksi. Taimiteko-toiminnan tavoitteena on istuttaa 10 000 hehtaaria uutta metsää vuoteen 2030 mennessä.

”Uusien hiilinielujen lisäämisen avulla Kiilto voi kompensoida mahdollisesti jäljelle jäävää hiilijalanjälkeään. Prioriteettina hiilineutraalissa tavoitteessa kuitenkin on, että teemme aitoja vähennyksiä”, Sainio linjaa.

Jatkossa entistä enemmän uusiutuvaa energiaa

Kiillon suunnitelmissa on päästä tavoitteeseensa siten, että tuotantopaikkojen energiatehokkuutta parannetaan entisestään ja uusiutuvia energiamuotoja hyödynnetään entistä laajemmin.

Seuraavat konkreettiset askeleet otetaan Hankasalmen ja Turun tuotantolaitoksilla.

”Hankasalmella on käytetty ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän rinnalla lämmittämiseen pieniä määriä polttoöljyä. Vuoden loppuun mennessä siellä on tarkoitus ottaa käyttöön maalämpöjärjestelmä, jolloin polttoöljystä päästään kokonaan eroon.”

Turun tuotantolaitoksella aletaan myös hyödyntää aurinkovoimaa.

Kemianteollisuuden tavoitteena on alan hiilineutraalius Suomessa vuoteen 2045 mennessä. Sainio sanoo, että Kiillon tavoite vuodessa 2028 on kunnianhimoinen – teollisuuden alan toimijoiden hiilineutraalilupauksista se on aikataulultaan tiukimmasta päästä.

”Mutta jos Kemianteollisuuden aikataulutavoite on vuodessa 2045, niin yksittäisten yritysten tavoitteiden tulee olla sitä tiukempia, jotta ison kuvan tavoite voidaan saavuttaa. Yritysten tavoitteiden ja aikataulujen pitääkin olla kunnianhimoisia.”

Lue lisää Kiillon ympäristövastuusta ja lupauksesta ympäristölle.

Kuvat Kiilto

Kiillon askeleet kohti hiilineutraaliutta


Elokuu 2008
66 kWp (60 Mwh) aurinkovoimalaitos Kiilto Oy:n Lempäälän tuotantolaitoksella.

Syyskuu 2015
Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmä otetaan käyttöön Hankasalmen tuotantolaitoksella.

Huhtikuu 2018
Lupaus ympäristölle syntyy.

Elokuu 2018
Polymerointiprosessin hukkalämpöä sekä maalämpöä hyödyntävä hybridijärjestelmä Lempäälän tuotantolaitoksella.

70 kWp (60 Mwh) aurinkovoimala Hankasalmen tuotantolaitoksella.

Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän laajennus Hankasalmen tuotantolaitoksella.

Elokuu 2019
Lempäälän hybridijärjestelmän laajentaminen hyödyntämään myös sulateliimaprosessin hukkalämpöä sekä maalämmön laajennukset.

Tammi–helmikuu 2020
1 Mwp (800 Mwh) aurinkovoimalaitos Lempäälän tuotantolaitoksella.

Höyryntuotantolaitteiston käyttöönotto Turun tuotantolaitoksella.

Joulukuu 2020
Maalämpöjärjestelmä otetaan käyttöön Hankasalmen tuotantolaitoksella.

2021–2028
Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämiseen tähtäävien lisätoimenpiteiden kartoitus ja toteutus sekä uusiutuvien energiamuotojen laajempi hyödyntäminen.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia