Measurlabs tähtää maailmalle – ”Kilpailijat ovat myös kumppaneitamme”

Startup-huuma on nyt kuumimmillaan. Myös kemian mittauspalveluita ja sertifiointeja tarjoava Measurlabs aikoo ottaa omansa. ”Viiden vuoden tavoitteemme on joka vuosi tuplata tai triplata henkilöstön ja liikevaihdon määrä”, sanovat Teemu Myllymäki ja Kalle Lagerblom.

Juha Granath

Startup-yritys Measurlabsin perustajat Kalle Lagerblom ja Teemu Myllymäki seisovat toimitilojensa isojen ikkunoiden äärellä Mannerheimintien pohjoispäässä. Kemistikaksikon silmien edessä avautuvat hulppeat näkymät Helsingin ylle.

”Meillä on 135 neliötä toimistotilaa plus 60 neliötä neuvottelutilaa ja reilu 20 neliön laboratorio näytteiden esikäsittelyä varten”, Teemu Myllymäki kertoo.

”Tilat alkavat käydä ahtaiksi, joten olemme hankkimassa lisää neliöitä samasta rakennuksesta.”

Lahtelaiskaverusten selän takana kymmenkunta tohtoria, kauppatieteilijää, diplomi-insinööriä ja viestinviejää pitää yhteyttä eri puolilla maailmaa toimiviin asiakkaisiin.

”Elämme kovan kasvun aikaa. Vuonna 2021 kaksin- tai jopa kolminkertaistamme viime vuoden 348 000 euron liikevaihtomme”, Kalle Lagerblom ennakoi.

”Henkilöstömme on jo tuplaantunut tänä vuonna, ja vuodenvaihteessa aloittaa vielä neljä uutta työntekijää.”

Measurlabsilla on yli 300 kumppanilaboratoriota, jotka tekevät laboratorioanalyyseja kaikkien alojen tuotekehittäjille ja laatupäälliköille. Myllymäen ja Lagerblomin liikeidean punainen lanka on myydä mittauspalveluita, joita asiakkaiden on itse vaikea löytää.

”Kun asiakas pyytää meiltä palvelua, ohjaamme heidän näytteensä tarkoitukseen parhaiten sopivaan labraan. Olemme nopeita ja pystymme tarjoamaan edullisia hintoja pienillekin näytemäärille”, Lagerblom kuvailee.

Vaikka marraskuinen taivas Helsingissä on kovin harmaa, Measurlabsin tiloissa tulevaisuus näyttää valoisalta.

”Näen täysin mahdollisena, että jatkamme tuplaamis- tai triplaamisvauhdissa monta seuraavaa vuotta. Se tarkoittaa, että tuleva henkilöstömäärämme liikkuisi sadoissa ja liikevaihtomme kymmenissä miljoonissa”, Myllymäki laskee.

Näin se sitten käy.

Hyppy yliopistosta yritysmaailmaan

Measurlabsin alkutahdit lyötiin jo vuonna 2009, kun lahtelaispojat Kalle ja Teemu saapuivat pääkaupunkiin opiskelemaan kemiaa. Nuoret miehet eivät tunteneet toisiaan entuudestaan, mutta Stadissa lahtelaisuus yhdisti.

”Tutustuimme heti ensimmäisenä opiskelupäivänä. Onneksi Helsingin yliopisto oli sulatusuuni, joten lahtelaisuus ei jäänyt meille vallitsevaksi ominaisuudeksi”, kaverukset nauravat.

Kalle Lagerblom valmistui kemistiksi vuonna 2013, Teemu Myllymäki vuonna 2014. Sen jälkeen Myllymäki siirtyi Aalto-yliopiston teknisen fysiikan laitokseen tekemään väitöskirjaa.

”Idea yrittämisestä alkoi kypsyä Aalto-yliopistossa, kun olin siellä kemistinä fyysikoiden joukossa. Kaverit tulivat usein kysymään ratkaisua analyyttiseen ongelmaan, jossa piti jostakin materiaalista mitata kemiallisia ominaisuuksia”, Myllymäki muistelee.

Aina silloin tällöin fyysikkojen kysymykset äityivät sen verran kinkkisiksi, että Aalto-yliopiston laitteilla ei enää pystynyt saamaan niihin vastauksia.

”Mutta kavereita oli jeesattava. Lähdin sitten Kallen kanssa kyselemään, olisiko Helsingin yliopistossa tarvittavia laitteita tai tekeekö joku mittauksia kaupallisesti. Kun ratkaisu löytyi, yhdistimme vain osapuolet oikeisiin paikkoihin.”

Pikkuhiljaa tehokkaan parivaljakon maine alkoi kiiriä laajemmalle. Myös yritykset kiinnostuivat kaksikon järjestämistä mittauspalveluista.

Kun työt jatkuvasti lisääntyivät, Lagerblom ja Myllymäki ryhtyivät kypsyttelemään ideaa omasta yrityksestä. Vuonna 2017 aika oli oikea, ja Measurlabs perustettiin.

”Ensimmäinen lasku lähti Sveitsiin”, Myllymäki muistaa.

”Sen jälkeen aloimme systemoida palvelujamme eli miettiä, minkälaisia mittauspalveluita tarjoamme ja kenelle. Ryhdyimme tekemään pienimuotoista asiakashankintaa ja parantamaan laboratorioverkostoamme.”

Samaan aikaan tapahtui myös kaksikon akateemisella uralla. Kalle Lagerblom väitteli tohtoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 2018 ja Teemu Myllymäki Aalto-yliopistossa seuraavan vuoden tammikuussa.

Lagerblomin väitöstutkimuksen aiheena oli alkoholien aerobinen oksidaatio nitroksyyliradikaaleihin perustuvien homogeenisten katalyyttien avulla.

Myllymäki selvitti omassa työssään sitä, kuinka synteettisiin materiaaleihin voitaisiin rakentaa samanlaisia nanorakenteita kuin luonnon sitkeissä ja vahvoissa materiaaleissa.

Yrittäjän elämä viehätti lopulta molempia yliopistomaailmaa enemmän.

Teemu Myllymäkeä siivitti bisnekseen ajatus ”saada aikaan halvempia ja nopeampia ratkaisuja, jotka helpottavat ihmisten elämää”.

”Meillä on paljon asiakkaita, jotka pyrkivät ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia. On hiilidioksidin sidontaan tähtääviä, maatuvia muovilaatuja kehittäviä ja Itämeren tilaa parantavia yrityksiä. Palvelumme auttavat näitä yrityksiä tekemään tuotteistaan parempia”, hän kuvailee.

Kalle Lagerblom lisää yrittämisen hyviin puoliin edun, joka ei vielä Measurlabsin perustamisvaiheessa ollut itsestäänselvyys.

”On siistiä, kun on saanut mahdollisuuden työllistää ihmisiä.”

Vauhdilla suureen maailmaan

Measurlabsin liikevaihdosta suurin osa tulee vielä Suomesta, mutta yritys suuntaa vauhdilla maailmalle. Ulkomaalaisten asiakkaiden määrä on kaksinkertaistunut muutaman viime kuukauden aikana.

”Meidän markkinat ovat tällä hetkellä kahdessatoista maassa. Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Venäjä, Sveitsi, Ranska, Saksa, Alankomaat ja Belgia”, Myllymäki luettelee.

”Ja sitten vielä Kiina. Siellä markkinat kasvavat eniten”, Lagerblom täydentää.

”Varsinkin teollisten materiaalien valmistajat tarvitsevat laboratoriotestauksia ja sertifiointeja esimerkiksi Euroopan markkinoille tarkoitetuille tuotteilleen.”

Kaksikko toteaa, että vaikkapa ympäristöanalytiikan, vesianalyysien ja maaperätutkimusten mittauspalveluja on helppo ostaa. Sen sijaan uusissa innovaatioissa, kuten biomassan jalostuksessa tai arvokemikaalien kehitystyössä, käytettävien materiaalien mittauspalveluita on vaikea löytää.

”Meillä on keinomme löytää nämä laboratoriot. Google-haun lisäksi käytämme tähän tarkoitukseen kehittämiämme hakukoneita. Rakensimme myös oman järjestelmän, johon liitimme tuhansia laboratorioita”, Teemu Myllymäki kertoo.

”Näin meillä on omin keinoin aina paras labra käytössä.”

Kalle Lagerblom muistuttaa, että hintavaihtelu alalla on valtava, ja ottaa esimerkin onnistuneesta labrahausta.

”Erään maan lainsäädäntö vaati ammoniumsuolan mittaamista pintadesinfiointiaineesta. Yleinen hintataso oli lähes 500 euroa per näyte. Aloimme kaivaa ja kaivaa halvempaa labraa. Vihdoin se löytyi, ja hinta putosi samalla muutamaan kymppiin näytteeltä.”

Onko Measurlabs siis markkinahäirikkö Suomen laboratoriomarkkinoilla? Polkee hinnat ja vie asiakkaat ulkomaille?

”Voihan niin ajatella. On tyypillistä, että kun markkinoille tulee teknologiavetoinen yritys, alkaa puhe markkinahäiriöstä”, Myllymäki miettii.

”Mutta me olemme mittauspalveluita tarjoava yritys, ja ostamme palveluita myös kilpailijoiltamme. Näin kilpailijoistamme tulee myös yhteistyökumppaneita.”

”Parhaista kilpaillaan aina”

Jos eri alojen huippulaboratorion etsimisessä on omat keinonsa, sama pätee työntekijöiden metsästämiseen.

Measurlabsin tiloissa näyttöpäätteiden edessä istuu muun muassa biojalostuksen, elektronimikroskopian sekä metsä-, ohutkalvo- ja puolijohdeteollisuuden mittaustarpeiden tyydyttäjiä.

Kalle Lagerblom ja Teemu Myllymäki eivät tunnista näinä aikoina paljon puhuttua työvoimapulaa, sillä parhaista työntekijöistä kilpaillaan heidän mukaansa aina.

”Keskinkertainen ei ole meille riittävän hyvä”, Myllymäki sanoo.

”Viimeksi palkkaamamme neljän hengen porukan haimme tietyillä parametreillä LinkedInistä. Löysimme talent-hakupoolin, jossa oli 1 500 ihmistä. Heistä jätimme jäljelle 40, joista poimimme 20 jatkoon.”

Lagerblom olisi mielellään palkannut töihin koko kahdenkymmenen hengen porukan. Kaksikko lähti siis selvittämään, olisivatko nämä valmiita vaihtamaan työpaikkaa.

”Meidän oli myös saatava heidät kiinnostumaan omista ideoistamme ja työkulttuuristamme siten, että ihminen muuttui omassa mielessään työnhakijaksi, vaikka ei alun perin ollut ajatellutkaan työpaikan vaihtamista”, Lagerblom kuvailee.

”Sen jälkeen haastattelimme heidät ja teetimme joitakin työhömme liittyviä tehtäviä. Kun oikeat henkilöt löytyivät, neuvottelimme palkasta ja lähetimme työtarjouksen. Tämä on tyypillinen startup-rekryprosessi, joka toimi meidän kohdallamme hyvin.”

Measurlabsin tarkoitus on alkaa palkata henkilöstöä myös ulkomailta. Rekrytointia helpottavat suomalaisyrityksen hyvät kontaktit satoihin kansainvälisiin kumppanilaboratorioihin. Niiden parhaat tyypit ovat tulleet vuosien varrella jo tutuiksi.

”Ulkomaalaisen työntekijän rekrytointi on yllättävän helppoa. Kun se tehdään täysin etätyöperiaatteella, ei tarvitse perustaa konttoria, vaan maksetaan vain palkka ulkomaille”, Myllymäki sanoo.

”Tietysti he ovat myös erittäin tervetulleita toimistollemme, jos vain haluavat muuttaa Suomeen.”

Voitto Jyväskylän MM-rallissa

Measurlabs on herättänyt kiinnostusta myös ulkomaisissa sijoittajapiireissä. Oiva osoitus siitä on pikakutsu syksyllä ajettuun Jyväskylän MM-ralliin, jonne Teemu Myllymäki starttasi lyhyellä varoitusajalla ja lentävällä lähdöllä.

”Kahdeksan startup-yritystä esitteli Jyväskylässä liikeideansa paikalle saapuneelle sijoittajajoukolle”, hän selventää.

”Voitin tämän pitchaus-rallin ja sain villin kortin etänä järjestettyyn Euroopan enkelisijoittajien huippukokoukseen. Näiden tilaisuuksien ansiosta saimme hyvin huomiota kansainvälisiltä sijoittajilta.”

Kemistikaksikon mukaan valtaosa Measurlabsin ”fyrkasta” tulee asiakkailta, mutta myös pääomasijoittajat ovat vahvasti menossa mukana.

”Suomalainen Lifeline Ventures sijoitti meihin 500 000 euroa. Pääsimme hyvään seuraan, sillä yhtiön aiempia rahoituskohteita ovat muun muassa Wolt, Sulapac ja Smartly.io”, Lagerblom kertoo.

Seuraavan rahoituskierroksensa, ”merkittävästi edellistä isomman”, Measurlabs aikoo järjestää vuonna 2022.

Kalle Lagerblom ja Teemu Myllymäki edustavat uutta yrittäjäsukupolvea, joka osaa antaa kiitosta Suomen valtiolle muulloinkin kuin itsenäisyyspäivänä.

”Saimme Business Finlandilta ja ely-keskukselta pientä tukea silloin, kun asiakaskuntamme ei vielä kannattanut koko liiketoimintaa.”

”Suomessa on hyvää myös se, että jos yritystoiminta sakkaa, täällä ei silti jää aivan tuloitta. On varaa epäonnistua”, Lagerblom pohtii.

Myllymäki pelkää kuulostavansa kliseiseltä, mutta sanoo kuitenkin:

”Me yritämme ulkomailla tapahtuvan kasvun avulla tuoda mahdollisimman paljon veroeuroja Suomeen. Pyrimme luomaan myös paljon työpaikkoja ja pitämään pääkonttorin Suomessa.”

Mutta jos menestystä tulee lisää, onko Measurlabs kuitenkin myynnissä ulkomaille?

”Mieluiten pidämme omistuksen Suomessa niin pitkään kuin mahdollista”, miehet vakuuttavat.

”Nyt joka tapauksessa keskitymme rakentamaan maailman parasta mittauspalvelua emmekä mieti listautumista tai myyntiä.”

(Kuva Measurlabs) Measurlabsin toimitusjohtajan Teemu Myllymäen ja operatiivisen johtajan Kalle Lagerblomin alkuperäisenä lähtökohtana oli ”jeesata kavereita”. Pyrkimys jalostui sittemmin liikeideaksi tarjota mittauspalveluita, joita on itse hankala löytää.

Juttu on julkaistu Kemia-lehden numerossa 7/2021.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia