Autojätti Mercedes-Benz rakentaa uuden sähköautojen akkujen käsittely- ja kierrätyslaitoksen Saksan Kuppenheimiin. Laitos ottaaa purettavista akuista talteen käytännössä kaikki arvokkaat raaka-aineet.
Laitoksen ensimmäisen vaiheen toiminta käynnistyy loppuvuonna 2023. Toinen vaihe on hydrometallurginen pilottilaitos, joka starttaa alkuvuodesta 2024.
Puretuista akuista talteen otettavat nikkeli, koboltti, litium, magnesium, kupari ja alumiini, myöhemmin myös grafiitti, hyödynnetään yhtiön sähköautojen akkujen tuotannossa.
”Kuppenheimissa avataan ”tulevaisuuden kaivos”, joka perustuu käytettyjen akkuraaka-aineiden jopa 96 prosentin kierrätysasteeseen. Tämä on merkittävä askel kohti akkutuotantomme lähes täysin suljettua kiertotaloutta”, sanoo Mercedes-Benzin tuotantojohtaja Jörg Burzer.
Uuden tehtaan materiaalikäsittelyn vuosikapasiteetti on alkuvaiheessa 2 500 tonnia. Jatkossa volyymiä voidaan kasvattaa merkittävästi.
Tehdas käsittelee sekä plug in -hybridiautojen että täyssähköautojen käytettyjä akkuja, jotka ovat peräisin muun muassa testi- ja esisarjojen autoista sekä akkutehtaiden tuotekehityksestä.
Täysin hiilineutraali tehdas hyödyntää itse tuottamaansa aurinkosähköä, ja myös kaikki sen ostama sähkö on vihreää.
Tutkimushanke korkeakoulujen kanssa
Tehtaan täyden toiminnan vaiheessa kierrätysprosessi kattaa kaikki akkuvalmistuksen vaiheet eli moduulien purkamisen raaka-aineiksi, niiden käsittelyn ja kuivaamisen sekä prosessoinnin jatkokäsittelyä varten.
Uuden laitoksen rakentaminen on myös tutkimusprojekti, jossa kehitetään logistiikkaa, kestävää kierrätystä ja menetelmiä uusioraaka-aineiden integroimiseksi uusien akkujen valmistusprosesseihin. Osaa akuista voidaan käyttää väliaikaisina energiavarastoina ennen niiden lopullista purkamista ja kierrätystä.
Mercedes-Benzin tutkimuskumppaneina toimivat Karlsruhen tekninen korkeakoulu ja Berliinin tekninen yliopisto. Hanketta rahoittaa Saksan talous- ja ilmastoministeriö.
(Kuva Mercedes-Benz) ”Tulevaisuuden kaivos” ottaa puretuista akuista talteen nikkelin, koboltin, litiumin, magnesiumin, kuparin ja alumiinin, jatkossa myös grafiitin.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.