Metsä Group tutkii hiilidioksidin talteenottolaitoksen rakentamista – ”suuri sivuvirta hyötykäyttöön”

Metsä Group selvittää mahdollisuuksia rakentaa hiilidioksidin talteenottolaitos yhtiön jonkin sellu- tai biotuotetehtaan yhteyteen.

Selvitys on jatkoa viime keväänä aloitetulle työlle, jossa Metsä Group ja Fortum tutkivat uusiutuvan, puupohjaisen hiilidioksidin talteenottoa ja  hyödyntämistä.

Metsä Groupin energiajohtajan Pirita Mikkasen mukaan puupohjainen hiilidioksidi on metsäteollisuuden tuotannon suuri sivuvirta, jota voitaisiin käyttää nykyistä paremmin hyödyksi.

”Yhteistyö Fortumin kanssa on antanut hyviä kokemuksia ja lisätietoa hiilidioksidin talteenotosta”, Mikkanen kertoo.

”Uskon, että puuperäisiä hiilidioksidipäästöjä voidaan käyttää hyväksi selvästi nykyistä enemmän. Esimerkiksi kemianteollisuuden kanssa voi syntyä uusia yhteistyömahdollisuuksia.”

Hiilidioksidia käytetään raaka-aineena esimerkiksi nestemäisten polttoaineiden, erilaisten kemikaalien ja muovin valmistuksessa. Puupohjainen hiilidioksidi voisi korvata fossiilista.

Tukea vetytaloudelle

Hiilidioksidi on tärkeä komponentti myös vetytalouden tuotteissa, kuten metaanissa ja metanolissa.

”Ilman hiilidioksidia monia vetytalouden tuotteista ei pystytä valmistamaan. Siinä mielessä me olemme tuki vetytaloudelle”, Pirita Mikkanen sanoo.

Metsä Group kartoittaa muun muassa sitä, miten hiilidioksidin talteenottolaitteisto voitaisiin parhaiten yhdistää yhtiön tehdaslaitteistoon.

Talteenotto tehdään soodakattilan savukaasuista, joista hiilidioksidi ensin pestään reaktioliuokseen. Liuoksesta se voidaan erottaa puhtaana hiilidioksidina.

”Metsä Group tutkii nyt, millainen liuos sopisi yhtiön tehtaiden savukaasujen käsittelyyn.”

Mahdollisia sijoituspaikkoja eri puolilla maata

Talteenottoprosessissa tarvitaan tehtaalta vettä ja energiaa, ja toisaalta talteenotossa syntyvää hukkalämpöä voitaisiin hyödyntää tehtaan prosesseissa.

Selvitystyön aikana tutkitaan, paljonko tilaa talteenottolaitos, varasto ja nesteytyslaitteisto vaatisivat ja millä tavoin hiilidioksidi kannattaisi kuljettaa jatkojalostuslaitokselle.

Talteenoton työturvallisuuteen ja vaikutuksiin ympäristölle paneudutaan jo ennen varsinaista ympäristövaikutusten arviointia.

Metsä Groupin mukaan jatkojalostajia kiinnostavat laitokset, joiden hiilidioksidin tuotantomäärä on riittävän suuri. Sellu- ja biotuotetehtaiden soodakattilat täyttävät tämän ehdon.

(Kuva Metsä Group) Metsä Groupilla on sellutehtaat Raumalla (kuva), Joutsenossa ja Ruotsin Husumissa sekä biotuotetehtaat Äänekoskella ja Kemissä.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia