Metsähuussi Mortti nappaa ravinteet talteen

Arkielämässään jokainen meistä vetää vessan monta kertaa päivässä. Todennäköisesti harva tulee ajatelleeksi, kuinka paljon samalla valuu hukkaan arvokkaita ravinteita.

Ihmisvirtsa sisältää nimittäin huomattavia määriä typpeä ja fosforia. Molemmat ovat keskeisiä kasvien kasvulle ja siten avainasemassa viljelysmaiden lannoituksessa.

”Nykyisessä järjestelmässä virtsa ja sen ravinteet päätyvät kaiken muun vessasta alas vedetyn mukana jätevedenpuhdistamoihin”, kertoo tutkimusinsinööri Riikka Malila Suomen ympäristökeskuksesta Sykestä.

Tulevaisuudessa tilanne toivottavasti muuttuu. Muutoksen veturina saattaa toimia Säkylän varuskunnan harjoitusalueelle pystytetty iloisen pinkki metsähuussi nimeltä Mortti.

Käymälä on osa Malilan vetämää Mortti-hanketta. Lyhennenimi kertoo vessan tarkoitusperän, joka on mobiili ravinteiden talteenotto virtsasta kenttäolosuhteissa.

Hankkeen toteuttajia ovat Syken lisäksi Tampereen ammattikorkeakoulu ja Käymäläseura Huussi.

Mortin virtsankeräysjärjestelmä on ainutlaatuinen koko maailman mitassa. Systeemin on suunnitellut Ruotsin maatalousyliopisto, joka on hakenut patenttia mahdollisesti mullistavalle keksinnölleen.

Patentointiprosessi on vielä kesken, joten tutkija Caroline Karlsson paljastaa toistaiseksi vain sen verran, että Mortin olennaisia osia ovat tuhka ja biohiili.

Sotilaselämään Mortti ei aio tyytyä, vaan sen katse on jo suuntautunut festivaaleille ja muihin suurtapahtumiin. Lue numerossa 4/2019 ilmestynyt juttu metsähuussista ja sen tulevaisuuden näkymistä täältä.

(Kuva: Hilkka Vähänen) Caroline Karlsson esittelee purkkeja, jotka sisältävät tuhkaa ja biohiiltä. ”Nämä ovat Mortin salaiset aseet”, tutkija hymyilee.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia