EU:n energiadirektiivin biopolttoainetavoite on helpompi saavuttaa, jos metsäperäisistä jätteistä valmistetaan polttamisen sijaan polttoainetta. Kuva: Carolin Nuortila.

Metsäjätteestä uusiutuvaa polttoainetta – päämääränä paikallinen tuotanto

Vaasan yliopisto, Åbo Akademi ja ruotsalainen tutkimuslaitos Rise kehittävät uutta ratkaisua metsäjätteen käsittelyyn ja kestävän polttoaineen tuottamiseen.

Kolmikon For-Blend-hanke on saanut rahoitusta EU:n Interreg Aurora -ohjelmasta.

Hankkeessa rakennetaan prosessi metsäperäisten jätteiden paikalliseen käsittelyyn ja polttomoottoreissa käytettävän kestävän seosaineen tuotantoon.

Tätä nykyä metsäteollisuuden jätteet, kuten puunkuori ja sahanpurut, yleensä poltetaan.

Suomalaisyliopistot ja Rise tekevät projektissa tiivistä yhteistyötä. Rise hyödyntää koelaitoksiaan, joissa se kehittää polttoaineiden komponentteja.

Vaasan yliopisto analysoi biopolttoaineen ominaisuuksia ja etsii seostusosuuden, joka täyttää nykyiset polttoainestandardit. Åbo Akademi tutkii prosessien integrointia ja arvioi tuotteen toimitusketjua.

Tavoitteena paikallinen hiilineutraali komponentti

”Suomen ja Ruotsin pohjoisosissa on samankaltaisia haasteita energiantuotannossa ja -huollossa”, sanoo Vaasan yliopiston vanhempi tutkija Carolin Nuortila, jonka mukaan valtionrajat ylittävä yhteistyö on tärkeää.

”Tavoitteenamme on kehittää hiilineutraali polttoainekomponentti, jota voitaisiin tuottaa paikallisesti.”

Åbo Akademi analysoi kokeellisesta tutkimuksesta saadut tiedot.

Turkulaisyliopisto käyttää prosessin toteutettavuuden tutkimiseen ja prosessisimulointien toteuttamiseen sekä aiempia tuloksia että Riseltä saatavaa uutta dataa, kertoo vanhempi yliopistonlehtori Cataldo de Blasio Åbo Akademista.

Rahoittajina myös Lapin liitto ja Region Norrbotten

For-Blend – Carbon-neutral low-processed fuel blending component for existing infrastructure -hanketta rahoittavat myös Lapin liitto ja Region Norrbotten.

Itsenäinen alueellinen tutkimustoimija Future Eco North Sweden AB sekä Meriaura oy ja Kuhmo oy tukevat projektia tarjoamalla asiantuntemustaan.

Lokakuussa 2024 käynnistynyt hanke kestää kolme vuotta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä. 

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia