Metsäluonnosta aseita koronaviruksen taklaamiseen

Business Finland on myöntänyt 660 000 euron rahoituksen Luonnonvarakeskuksen ja Jyväskylän yliopiston hankkeelle, jossa tutkimuskumppanit valmistelevat viruksia nitistävän keksintönsä kaupallistamista.

Tutkijoiden metsäluonnosta löytämillä luonnonyhdisteillä on vahva viruksentorjuntakyky. Yhdisteiden on todistettu toimivan myös uutta sars-cov2-virusta vastaan.

Aineiden teho on osoitettu myös muilla koronaviruksilla sekä erittäin pysyvillä enteroviruksilla, jotka ovat viruksista yleisimpiä.

Tutkitut virukset aiheuttavat runsaasti akuutteja ja kroonisia infektioita, sars-cov2-virus myös korkeaa kuolleisuutta.

”Löytämämme metsäluonnosta peräisin olevat molekyylit tuhoavat sairauksia aiheuttavia viruksia tehokkaasti ja turvallisesti”, tähdentää professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta.

Idea lähteä etsimään virustartuntojen estäjiä metsäluonnosta syntyi Luken tutkijan, projektipäällikkö Riikka Linnakosken mukaan kahdeksan vuotta sitten. Sen jälkeen on tapahtunut paljon.

”Nyt yhteistyö on johtanut jo keksintöön ja patenttihakemukseen.”

Tähtäimessä merkittävät vientimarkkinat

Business Finlandin rahoittaman Natural Antivirals -hankkeen tavoitteena on viedä keksintö siihen vaiheeseen, että se voidaan siirtää jollekin nykyiselle tai aloittavalle yritykselle.

Projektissa kehitetään myös uusia luonnonyhdisteisiin pohjautuvia hygienia- ja kosmetiikkatuotteita, joista voi olla hyötyä tulevissa epidemioissa.

Metsäteollisuuden sivuvirtoja hyödyntävä hanke on osa Business Finlandin Bio and Circular Finland -ohjelmaa, joka pyrkii kasvattamaan bio- ja kiertotalousratkaisujen vientiä.

Markkinoilla ei toistaiseksi ole luonnosta peräisin olevaa, toistuvaan käyttöön tarkoitettua käsien tai pintojen puhdistusainetta eikä antiviraalista kosmetiikkaa.

Luontopohjaisuus on hankkeen toimijoiden mukaan tärkeä myyntivaltti vientimarkkinoilla, etenkin Aasiassa, jossa puhtaus, luonnonmukaisuus ja pohjoismaisuus ovat korkeassa kurssissa.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Metsäluonto tekee ihmeitä immuniteetille


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia