Metsäteollisuuden sivuvirtoja jalostavalle Montinutralle laitosrahoitus Business Finlandilta

Kiertotalousyritys Montinutra Oy on saanut seitsemän miljoonan euron investointiavustuksen Business Finlandilta. Avustus on tarkoitettu Montinutran suunnitteleman tuotantolaitoksen rahoitukseen.

Montinutran laitoksen kokonaiskustannuksiksi on arvioitu 20 miljoonaa euroa. Laitoksen on määrä nousta Metsä Fibren Vilppulan sahan yhteyteen ja käynnistyä vuonna 2025. Laitos työllistäisi 35 henkeä.

Metsä Groupin sijoitusyhtiö Metsä Spring on mukana muodostamassa investointituen ehtona olevaa kokonaisrahoitusta ja syndikaattia. Montinutra käynnistää seuraavaksi jatkorahoitukseen tähtäävät valmistelut, laitoksen esisuunnittelun ja lupaprosessit.

Vuonna 2018 startanneen Montinutran liiketoimintamalli perustuu muun muassa sahanpurun, puunkäsittelyn tähteiden ja kuoren jalostamiseen tuotteiksi, joilla voidaan korvata fossiilisia polymeereja.

Montinutran kehittämä kustannustehokas ja ympäristölle hellävarainen tuotantoprosessi hyödyntää kuumaa paineistettua vettä.

Pilottituotanto käynnissä Turussa

Montinutran toimitusjohtaja Jaakko Pajunen näkee Business Finlandin avustuksen myös luottamuksen osoituksena suomalaiselle metsäraaka-aineiden jalostusosaamiselle.

”Perinteisesti fokus on ollut selluloosakuidussa, ja puun muut osat, joista yli 50 prosenttia on hemiselluloosaa ja ligniiniä, ovat jääneet vähemmälle painolle. Näistä Montinutra kehittää tulevaisuuden aineksia hyödyntämällä metsäteollisuuden sivuvirtoja”, Pajunen sanoo.

Ensimmäinen Montinutran asiakkaan kuluttajatuote, jossa on käytetty Montinutran raaka-ainetta, tulee markkinoille jo alkuvuodesta 2023.

”Tämän mahdollistaa pilottituotantomme Turussa”, kertoo tuotteiden kaupallistamisesta Montinutrassa vastaava Antti Kämäräinen.

(Kuva Montinutra) Metsäteollisuuden sivuvirrat ovat Montinutralle päävirta, josta se jalostaa korkeamman lisäarvon tuotteita.

Lue myös:

Palkittu Niklas von Weymarn on tulkki tutkimuksen ja yritysmaailman välissä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia