Miia Mäntymäki – Onnellisesti pinnallinen

Miia Mäntymäki on Helsingin yliopiston kemian osaston palkittu jokapaikanhöylä, joka rakastaa erityisesti pintojen kemiaa. Monipuolinen nainen tunnetaan muun muassa olympiavalmentajana ja Tohtorin kouluttajana.

Anni Turpeinen

Miia Mäntymäki sai pari vuotta sitten huippusalaisen tehtävän.

Suomalaisten Kemistien Seuran silloisen toiminnanjohtajan Heleena Karruksen sähköpostiin oli tupsahtanut eräältä tv-tuotantoyhtiöltä sen verran erikoinen tiedustelu, että tälle oli oitis selvää, kenelle se oli paras jatkolähettää.

Tietenkin seuran hallituksen luottojäsenelle ja Helsingin yliopiston kemian osaston jokapaikanhöylälle.

Monessa liemessä keitetty yliopistonlehtori ei Karruksen viestistä hätkähtänyt, päinvastoin.

”Teeveeihmiset sitten kertoivat, että heillä olisi minulle toimeksianto, josta ei voi paljastaa mitään yksityiskohtia ja että luvassa on erittäin kiireinen aikataulu”, Mäntymäki kuvailee.

”Tietenkin suostuin.”

Pian selvisi, että Masked Singer Suomi -nimisen ohjelman kulisseissa kaivattiin kemian asiantuntijan apua.

Suositun show’n ideana on, että julkisuuden henkilöt kilpailevat estradilla laulajina mutta tuntemattomiksi puettuina ja naamioituina.

Tuomareiden tehtävänä on lauluäänen ja heille annettujen vihjeiden avulla yrittää päätellä, kuka minkäkin arvoituksellisen hahmon takana piilee. Katsojat taas voivat äänestää mielestään parasta laulusuoritusta.

Tällä kertaa hahmokaartiin kuuluisi hieman pahaenteinen Tohtori, joka tarvitsisi rekvisiitakseen laboratoriovälineitä ja reagensseja.

Niitä Mäntymäki sai puhuttua lainaan kemian osaston opetuslaboratoriosta ja kemikaalivarastosta, vaikka jälkimmäisessä pyyntöä hieman hämmästeltiinkin.

Hänen kontolleen tuli myös suunnitella, millaisia kemiallisia reaktioita lavalla voisi esitellä ja millä keinoin. Lisäksi hänen piti opettaa Tohtori ja tämän vauhdikkaita esityksiä ryydittäneet tanssijat käsittelemään dekanttereita ja mittalaseja aidon tuntuisin ottein.

Esiintyjien henkilöllisyys pidettiin myös ohjelman tekijä- ja avustajakaartilta visusti salassa.

”Minäkään en siis tiennyt, kuka tämä ”Tohtori” oikeasti oli. Harjoituksissa hänellä oli aina päällään musta huppari ja naaman edessä pleksi, josta heijastui vain oma peilikuvani”, Mäntymäki muistelee.

”Tohtori ei myöskään ikinä sanonut sanaakaan vaan pelkästään kuiskaili jotain avustajalle, joka sitten välitti viestit minulle.”

Kuuluipa ansio hyvälle kemialliselle valmennukselle tai ei, Tohtori joka tapauksessa suoriutui toimistaan niin mainiosti, että eteni viihteellisessä kisassa viikko viikolta jatkoon.

Ohjelman huipensi suuri finaali. Studioyleisön riemuksi kilpailun voiton vei sen suosikkihahmo, joka vihdoin riisui kameroiden edessä naamionsa.

Sen takaa paljastui maailmankuulun Nightwish-yhtyeen basisti Marko Hietala.

”Vähän kyllä nolotti. En missään vaiheessa arvannut, kuka Tohtorin labratakin alla piilottelee, vaikka olen koko nuoruuteni elänyt Nightwishiä kuunnellen.”

Entä mitä Miia Mäntymäki tekee silloin, kun hän ei opeta kemiaa laulaville ja soittaville maailmantähdille? Paljon ja monenlaista, selviää Kemia-lehden numerossa 6/2022 ilmestyneestä jutusta, jonka voit lukea loppuun täällä.

(Kuva Jani Närhi) Ald-pinnoitukseen erikoistunut Miia Mäntymäki on työskennellyt jonkin aikaa myös alan laitekehittäjän Picosunin leivissä. ”Taidan olla aika pintaorientoitunut ihminen”, kemian tohtori hymyilee.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia