Mika Sillanpää ja muut Suomen huippututkijat listattiin

Vihreän kemian professori Mika Sillanpää on tänäkin vuonna mukana maailman viitatuimpien tutkijoiden Highly Cited Researchers -listalla.

Sillanpää on ainoa suomalainen, joka on noussut listalle kahdella eri tieteenalalla, insinööritieteissä ja ympäristötieteissä.

Highly Cited Researchers -lista koostuu tieteentekijöistä, joiden julkaisut edustavat alansa huippua. Muut tutkijat ovat viitanneet vuosina 2008–2018 eniten heihin.

Sillanpään tutkimuksiin on tehty kaikkiaan yli 22 000 viittausta.

Mika Sillanpää johtaa vihreän kemian osastoa Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa eli LUT-yliopistossa. Hän on tutkinut koko uransa ajan vedenpuhdistusta ja puhtaan veden riittävyyttä.

Tätä nykyä Sillanpää paneutuu etenkin hyödyllisten ainesosien talteenottoon jätevirroista.

Itäsuomalaista osaamista listalla edustaa myös Itä-Suomen yliopiston vesikemian apulaisprofessori Amit Bhatnagar, joka tutkii muun muassa mikrolevien hyödyntämistä jätevedenpuhdistuksessa.

Suomen ilmatieteilijät maailman kärkeä

Maailman viitatuimpien listalla on tänä vuonna kaikkiaan 27 tutkijaa suomalaisista yliopistoista, tutkimuslaitoksista ja yrityksistä.

Joukosta 15 on Helsingin yliopiston palveluksessa. Yliopistosta nousee vahvimmin esiin sen ilmakehätieteiden keskus INAR, jossa kymmenen tutkijoista työskentelee.

Mukana on itseoikeutetusti INAR-keskuksen johtaja, akatemiaprofessori Markku Kulmala, joka on alan arvostetuimpia tutkijoita maailmassa ja jota on siteerattu liki 51 000 kertaa.

Kulmala itse haluaa kiinnittää huomiota siihen, että maailmanlistan 153:sta geotieteiden tutkijasta peräti kymmenen työskentelee Suomessa.

Kymmenikköön kuuluvat muun muassa Helsingin yliopiston ilmakehätieteilijät Tuukka Petäjä ja Veli-Matti Kerminen sekä Ilmatieteen laitoksen Ari Laaksonen.

Materiaalitutkijasta lääketieteilijään

Aalto-yliopistosta listalle ovat yltäneet materiaalien sähköisten ominaisuuksien tutkija, fyysikko Arkadi Krašeninnikov sekä fotoniikan professori Zhipei Sun, joka työskentelee yliopiston elektroniikan ja nanoteknologian laitoksessa.

Listalta löytyy myös turkulainen lääketieteilijä, professori Juhani Knuuti, joka johtaa Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Turun yliopistollisen keskussairaalan yhteistä PET-keskusta.

Knuuti tunnetaan paitsi tieteentekijänä myös lääketieteen kansantajuistajana ja alaan liittyvien harhakäsitysten kumoajana.

Highly Cited Researchers –listalla on tutkijoita yhteensä 6 200. Heistä 44 prosenttia työskentelee Yhdysvalloissa.

Lista painottuu luonnontieteisiin. Mukana on myös taloustieteilijöitä, mutta esimerkiksi humanististen tieteiden tutkijat puuttuvat.

Päivi Ikonen

(Kuva Teemu Leinonen/LUT-yliopisto) Mika Sillanpää johtaa LUT-yliopiston vihreän kemian osastoa, joka toimii Mikkelissä.

Lisää Mika Sillanpäästä: Satunnainen professori Tiibetissä

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia