”Minisyövästä” uusi ase taisteluun rintasyöpää vastaan

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet geelissä kasvavan ”minirintasyövän”, jonka avulla on mahdollista löytää entistä tehokkaampia hoitoja hormoniriippuvaisiin rintasyöpiin.

Hormonihoitojen vaikutuksia rintasyöpään on tähän asti ollut erittäin vaikea tutkia, koska syöpäsolujen reseptorit ovat kadonneet soluviljelyoloissa kokonaan. Syytä katoamiseen ei tiedetä.

Helsingin yliopiston syöpätutkijat ja Aalto-yliopiston materiaalitutkijat löysivät kuitenkin keinon, jolla reseptorit saadaan pysymään geelissä kasvavissa ”minirintasyövissä”.

Tutkijoiden mullistava keksintö avaa uusia ovia myös uusien hormonaalisten hoitojen kehittämiseen, yksilöllisten lääkevasteiden tutkimiseen ja lääkeresistenssin mekanismien selvittämiseen.

Tutkimusartikkelin julkaisi Nature Communications.

Vastaus löytyi kemian sijaan fysiikasta

Helsingin yliopiston professorin Juha Klefströmin ryhmä oli pitkään yrittänyt selvittää, miksi hormonireseptorit häviävät, kun syöpäsoluja tai syöpäkudospaloja siirretään syöpäleikkauksesta soluviljelyyn.

Lopulta tutkijat oivalsivat, että vastaus ei löydykään kemiasta vaan fysiikasta.

He ryhtyivät jäljittelemään kudokseen kohdistuvia mekaanisia voimia, kuten korkeaa painetta. Sen jälkeen reseptorit säilyivät soluissa ennallaan myös soluviljelyssä.

(Kuva Helsingin yliopisto) Vasemmalla rintasyöpäkudosta kasvatusmallissa, jossa hormonireseptorit katoavat. Oikealla tutkimuksessa kehitetty malli, jossa vihreällä merkityt reseptorit säilyvät.

”Suureksi iloksemme ne myös toimivat kuten hormonireseptoreiden pitää, ja mikä tärkeintä, pystymme myös tulostemme perusteella estämään niiden toimintaa uuden sukupolven hormonilääkkeillä”, kertoo yliopistotutkija Pauliina Munne tiedotteessa.

Pauliina Munne on tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja.

Onnistumisen taustalla vaikutti Aalto-yliopiston materiaalitieteiden huippuosaaminen.

”Tämä on oppikirjaesimerkki siitä, kuinka eri tutkimuksen alojen risteyttäminen voi synnyttää aivan uudenlaisia läpimurtoja. Oleellista on, että osataan tehdä konkreettisia kysymyksiä yli osaamisalueiden”, sanoo professori Olli Ikkala Aalto-yliopistosta.

”Uusi luku syöpätaistelussa”

Juha Klefström on jo ollut yhteydessä syöpäkeskuksiin ja lääkeyrityksiin, jotta löytö saataisiin lääkekehittäjien hyödynnettäväksi.

”Uskon, että tässä on nyt aukeamassa aivan uusi luku taistelussa hormonireseptoripositiivista rintasyöpää vastaan”, professori sanoo.

Suurin osa rintasyövistä kuuluu hormonireseptoripositiiviseen alatyyppiin. Siinä solujen hormonireseptorit vastaanottavat elimistön hormoneja ja käynnistävät ketjun, joka lisää syöpäsolujen jakaantumista.

Näitä rintasyöpiä voidaan hoitaa tehokkaasti hormonihoidoilla, mutta 40 prosentissa tapauksista hoitojen teho heikkenee ajan myötä. Sen jälkeen syöpää on vaikea pitää lääkkeillä kurissa.

(Pääkuva Adobe Stock) Rintasyöpä on myös Suomessa yleisin työikäisten syöpä. Suurin osa rintasyövistä on hormonireseptoripositiivista tyyppiä. 


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia