Munasarjasyövän geenitesti parantaa merkittävästi potilaiden ennustetta

Uusi suomalainen geenitesti tunnistaa munasarjasyöpää sairastavista potilaista ne, jotka hyötyvät uudesta lääkitysvaihtoehdosta, PARP-entsyymin estäjistä.

Testi kehitettiin Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa, jonka julkaisi Nature-lehti.

Koska hoidolla on myös mahdollisia vakavia sivuvaikutuksia, on tärkeää kyetä kohdentamaan se oikein.

”Geenitesti auttaa tunnistamaan potilaat, jotka eivät hyödy lääkityksestä, joten he välttyvät turhalta hoidolta ja lääkkeen haittavaikutuksilta”, kertoo erikoislääkäri Anniina Färkkilä HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta kertoo.

Samalla säästetään miljoonia euroja yhteiskunnan varoja.

Hoito tuo lisää elinvuosia ja voi parantaa taudin kokonaan

Suomalaiseen väestöön optimoitu testi on otettu käyttöön Huslabissa, ja sillä testataan kaikki Suomen munasarjasyöpäpotilaat. PARP-estäjät tulivat Kela-korvauksen piiriin laajemmalle potilasjoukolle vuonna 2022.

”Tätä hoitoa on nyt mahdollista antaa jopa puolelle levinnyttä munasarjasyöpää sairastavista potilaista”, Färkkilä iloitsee.

Munasarjasyövän ennuste on huonompi kuin muilla gynekologisilla syövillä, koska taudin toteaminen usein viivästyy sen lievien ja epämääräisten oireiden takia.

Uusilla PARP-estäjillä on viime vuosina kuitenkin saatu erinomaisia tuloksia munasarjasyövän ylläpitohoitona leikkauksen ja sytostaattihoidon jälkeen.

”PARP-estäjähoito pidentää sairaudesta vapaita vuosia ja elossaoloaikaa. Osan pitkälle edennyttä munasarjasyöpää sairastavista potilaista voidaan jopa katsoa parantuvan taudista PARP-estäjillä.”

Täsmähoito syntyi tekoälyn avulla

Testin kehitystyössä tutkijat hyödynsivät työkalunaan koneoppimista. Näin testi saatiin tunnistamaan luotettavasti potilaat, joiden kasvaimessa on tiettyjä munasarjasyövälle tyypillisiä geenivirheitä.

Noin puolella munasarjasyöpäpotilasta on puutos kasvaimen dna:n korjausreitissä.

”Syöpäsolut, joilla on tämä puutos, eivät kykene korjaamaan dna:n kaksoissäikeiden katkeamisia, mikä aiheuttaa dna-vaurioiden kasaantumista”, kuvailee väitöskirjatutkija Fernando Perez Villatoro Helsingin yliopistosta.

Vauriot aiheuttaa niin sanottu homologisen rekombinaation korjausmekanismin puutos eli HRD. Juuri nämä kasvaintyypit ovat herkkiä PARP-estäjille.

Tutkimuksen tulokset osoittivat, että kullakin syöpätyypillä on keskimäärin erilainen määrä dna-vaurioita. Munasarjasyövälle tarvittiin siksi oma testinsä.

”Geenitesti ja algoritmit ovat nyt vapaasti saatavilla, ja niitä voidaan käyttää kliinisessä työssä ja tutkimuksissa ohjaamaan munasarjasyövän hoitoa.”

(Kuva Mostphotos) Uusi geenitesti tunnistaa munasarjasyöpää sairastavista potilaista ne, jotka hyötyvät uudesta lääkitysvaihtoehdosta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia