Munasarjasyövän pikatestille kansainvälinen innovaatiopalkinto

Turun yliopistossa kehitetty pikatesti munasarjasyövän tunnistamiseen on palkittu kansainvälisellä Rapid Testing Innovation Award -tunnustuksella.

Palkinto myönnetään diagnostiikan innovaatiolle vuosittain. Kilpailun järjestää kaksi diagnostiikkayritystä, yhdysvaltalainen Dcn Dx ja saksalainen Dialunox. Palkinnon suuruus on 10 000 dollaria.

Palkittu artikkeli sisältyy molekulaarisen bioteknologian ja diagnostiikan tohtorikoulutettavan Sherif Bayoumyn väitöskirjatyöhön.

Kilpailun finalistien joukkoon kuului johtavia bioteknologiayrityksiä ja teknisiä korkeakouluja, kuten ETH Zürich ja Harvardin yliopiston Wyss-instituutti.

Bayoumy esitteli tutkimuksensa finaalissa etäyhteyksin, ja yleisö äänesti voittajan.

Tavoitteena paremmat merkkiaineet

Sherif Bayoumy työskentelee Turun yliopiston biotekniikan yksikössä, jonka keskeisiä tutkimusalueita on juuri syövän varhaisdiagnostiikka.

Bayoumy kuuluu professori Kim Petterssonin johtamaan syöpätutkimusryhmään. Ryhmässä on parikymmentä tutkijaa, joiden osaaminen yhdistelee perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta.

Ryhmän tavoitteena on löytää uusia, parempia biomarkkereita eli merkkiaineita syövän havaitsemiseen.

”Palkinto on tutkimusryhmällemme hyvin tärkeä, koska se tunnustaa kovan työmme”, Bayoumy sanoo.

”Se tarkoittaa, että voimme paremmin puolustaa paikkaamme ja olla etulinjassa syöpädiagnostiikan tutkimuksen kehittämisessä.”

Sovelluskohteeksi myös muut syöpätyypit

Turkulaiset löysivät kymmenkunta vuotta sitten uuden tavan tehdä biomarkkerimäärityksiä, joissa hyödynnetään syövän yhteydessä esiintyviä sokerirakenteiden muutoksia.

Innovaatio perustuu biotekniikan osastossa kehitettyihin valoa tuottaviin nanopartikkeleihin, jotka mahdollistavat määritysten erittäin suuren herkkyyden.

Menetelmä toimii parhaiten biomarkkereilla, joissa on suuri määrä muuttuneita sokerirakenteita. Munasarjasyövän diagnostiikassa käytettävä CA125 on juuri sellainen.

Kim Petterssonin mukaan Bayoumyn palkittu työ on osoitus siitä, miten primääridiagnostiikkaan huonosti soveltuva merkkiaine voisi uudella määritysperiaatteella parantaa syövän varhaisdiagnostiikkaa merkittävästi.

Tulevaisuudessa ryhmä pyrkii laajentamaan määrityskonseptiaan munasarjasyövästä myös muun muassa rinta-, keuhko- ja haimasyöpään sekä pään alueen syöpiin.

Turun yliopistossa tehdyistä diagnostiikkakeksinnöistä on edennyt potilaskäyttöön asti etenkin eturauhassyövän tunnistusmenetelmiä.

Aiheesta aiemmin:

Uusi tarkka pikatesti löytää munasarjasyövän

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia