Muoviyritys korvasi öljylämmityksen energiakierrätyksellä

Lohjalainen muovituotevalmistaja Plastex hyödyntää vastedes tuotantonsa hukkalämmön tehdaskiinteistön lämmitykseen.

Muovinvalmistuksesta syntyvät noin 25-asteiset hukkalämmöt jalostetaan lämpöpumpulla. Lämpöä riittää tehtaan lisäksi myös läheisten asuinrakennusten lämmittämiseen.

Sama lämpöpumppujärjestelmä vastaa myös tuotannon tarvitsemasta jäähdytysenergiasta.

Energiankierrätys korvaa Plastexin aiemman öljylämmityksen. Muutoksen myötä yrityksen hiilidioksidipäästöt putoavat 180 000 kiloa vuodessa.

”Öljylämmityksestä kokonaan luopuminen oli meillä hankkeen yksiselitteinen päätavoite”, kertoo kiinteistöosakeyhtiö Plastexin toimitusjohtaja Matti Vidgren tiedotteessa.

”Lämmitysjärjestelmä oli muutoinkin elinkaarensa loppupäässä, eli uuteen lämmitysmuotoon investointi olisi joka tapauksessa ollut edessä.”

Hankinta leasingsopimuksella

Energian uusiokäyttöjärjestelmän toimitti Plastexille Calefa Oy leasingsopimuksella. Muoviyhtiö maksaa Calefalle kiinteää kuukausivuokraa kuuden vuoden ajan.

Sopimuskauden jälkeen järjestelmä siirtyy kokonaisuudessaan Plastexin omistukseen.

Plastex sai energiahankkeelleen Business Finlandin myöntämän 20 prosentin suuruisen energiatuen, joka maksettiin heti järjestelmän valmistuttua.

”Kahdenkymmenen vuoden elinkaarilaskelma on osoittanut investoinnille 480 000 euron kokonaissäästön. Bonuksena tulee merkittävästi pienentynyt hiilijalanjälkemme”, Vidgren sanoo.

Plastex vie eteenpäin myös muita ympäristötoimenpiteitä. Yritys on siirtymässä led-valaistukseen. Se harkitsee myös aurinkoenergian käyttöä tulevaisuudessa.

”Menemme jatkuvasti ja systemaattisesti kohti vähäpäästöisempää tuotantoa ja kiinteistötoimintaa, hiilijalanjälkemme minimoiminen on meille keskeinen arvotekijä ja strateginen tavoite.”

(Kuva) Plastexin Matti Vidgren on tyytyväinen uuteen energian uusiokäyttöjärjestelmään. Calefan erikoisasiantuntija Katri Parovuori tuntee muovialan tarpeet


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia