Mustan muovin paljastaja

Valtaosa maailman kaikesta muovista on mustaa. Mustaa muovia käytetään laajalti auto- ja elektroniikkateollisuudessa, ruokapakkauksissa ja muovikasseissa ja -pusseissa – mutta sitä ei kierrätetä käytännössä lainkaan.

Syynä on se, että kierrätyslaitosten erottelutekniikat eivät kykene tunnistamaan mustaa muovia.

Kierrättämisen sijaan tummanpuhuva muovi poltetaan siis savuna ilmakehään, tai se päätyy vaihtoehtoisesti kuormittamaan kaatopaikkoja.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Oulussa julkistettiin hiljattain maailman ensimmäinen hyperspektrikamera, joka pystyy erottamaan myös mustan muovin.

Specim Oy:n kehittämä kamera operoi keskipitkällä infrapuna-aaltoalueella, jolla erilaiset muovit näkyvät erivärisinä. Kameran bongaama musta ei siis enää olekaan pelkkää mustuutta vaan oma, muista erottuva sävynsä.

Kun mullistavaksi uumoiltu keksintö puolisen vuotta sitten lanseerattiin, firmassa osattiin varautua suureen kiinnostukseen. Uutuuden suosio pääsi silti yllättämään.

”Kysynnän määrä ja intensiteetti kertovat siitä, että markkinat ovat odottaneet tällaista laitetta jo kauan”, sanoo oululaisyhtiön toimitusjohtaja Tapio Kallonen.

Specimin asiakkaita ovat jätteenkäsittelylaitteistoja valmistavat yritykset. Hyperspektrikamera liitetään osaksi laitteistoja.

Mustan muovin tunnistavat kamerat ovat pääsemässä tositoimiin lähitulevaisuudessa.

”Näemme jo varsin pian jätelaitoksia, jotka erottelevat myös mustaa muovia”, toimitusjohtaja lupaa.

Kallonen näkee tulevaisuudessa siintävän myös lainsäädännön muutoksia. EU tiukentaa jatkuvasti kierrätystä sääteleviä lakejaan. Suomalaisinnovaatio noteerataan varmasti myös unionitasolla.

”Kun päättäjät huomaavat, että mustan muovin erottelu on vihdoin tehty mahdolliseksi, sitä aletaan myös edellyttää lakisääteisesti. Tämä taas lisää kameran kysyntää entisestään.”

Hyperspektriteknologiaa kehitetään myös muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:ssä ja Jyväskylän yliopistossa. Lue koko juttu täältä.

(Kuva Adobe Stock) Mustaa muovia käytetään yleisesti muun muassa valmisaterioiden ja muiden elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia