Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nanoselluloosasta ja vedestä erittäin kestävän liiman, joka on turvallista sekä ihmiselle että ympäristölle.
”Tutkimuksessa osoitimme, että liima kestää ainakin 70 kilogramman painon, ja uusimmissa kokeissa olemme yltäneet 90 kilogrammaan”, kertoo tutkijatohtori Blaise Tardy yliopiston sivuilla.
”Parilta tipalta liimaa se on huikea suoritus etenkin, kun kyseessä on kasvipohjainen liima ilman myrkyllisiä liuottimia.”
Nanokiteinen selluloosa on äärimmäisen pieneksi hienonnettua selluloosamateriaalia. Nanosellua voidaan valmistaa esimerkiksi puusta, maatalousjätteestä tai kierrätyspaperista.
Nanoselluloosan eri muotoja käytetään raaka-aineena muun muassa komposiittimateriaaleissa ja lääketieteen sovelluksissa.
Pintakemian ja nanofysiikan huippuosaamista
Uutuusliiman kehittäneet tutkijat yhdistivät työssään nanopartikkelifysiikan ja pintakemian huippuosaamista.
Yksi tekijä innovaation liimaustehon takana ovat kapillaarivoimat. Liiman kuivuessa ne edistävät nanosellukiteiden sitoutumista liimattaviin pintoihin ja toisiinsa muun muassa vetysidosten välityksellä.
Mikroskooppikuva uuden ekoliiman liimasidoksesta. Kuva Aalto-yliopisto.
Liiman käyttö ei vaadi pintojen yhteen puristamista.
Liiman kuivuminen kestää muutaman tunnin. Toistaiseksi liima toimii vain hydrofiilisillä eli vettä imevillä pinnoilla.
Uusi ekoliima eroaa perinteisestä superliimasta siinä, että sen voimakkuus on jopa 70 kertaa suurempi liimattavien tasojen suunnassa kuin kohtisuoraan pintoja vastaan.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka liima kestää kovan rasituksen, se voidaan poistaa kevyesti liitoskohtaa taittamalla.
Advanced Materials -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistuivat myös Tokion yliopisto, Sichuanin yliopisto ja Brittiläisen Kolumbian yliopisto.