Neljän naisen huima tavoite – Sokeat saavat näkönsä takaisin

Tamperelainen StemSight kehittää parannuskeinoa sarveiskalvon sokeuteen. Kantasolumenetelmä korvaisi nykyisen hoidon, johon tarvitaan elinsiirre kuolleelta luovuttajalta. Yhtiön toinen iso tavoite on edistää naisten asemaa yritysmaailmassa.

Juha Granath

StemSightin toimitusjohtaja Laura Koivusalo on ottanut varhaisen aamujunan Tampereelta Helsinkiin.

Päämääränä on Otaniemi ja Dipolissa pidettävä Nordic Deep Tech Business Summit 2022. Dipolissa Koivusalo aikoo kertoa, kuinka tamperelaisyritys parantaa sokeuden kantasoluilla.

Parin tunnin junamatka Mansesta Stadiin on mukavaa vaihtelua viime aikojen tiukkaan tahtiin.

”Syyskuu oli hektinen. Kävin esittelemässä toimintaamme Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Malmössä. Loppuvuonna osallistun vielä tieteelliseen konferenssiin Belgiassa ja menen puhumaan sijoittajille New Yorkissa”, Koivusalo luettelee.

Dipolin syväteknologia-alan tapahtumaan toimitusjohtaja on laatinut viiden minuutin mittaisen myyntipuheen. Sen tarkoitus on vakuuttaa paikalle saapuneet sijoittajat, yritysten edustajat ja yliopistojen tutkijat StemSightin innovaation toimivuudesta ja tarpeellisuudesta.

”Keräämme parhaillaan sijoittajilta seitsemää miljoonaa euroa, jotta voimme tehdä seuraavat eläinkokeet ja saada tuotteemme valmiiksi ihmiskokeisiin”, Koivusalo kertoo.

”Olen perustajatiimistämme ainoa täysipäiväinen työntekijä, ja tehtäviini kuuluu myös rahan hankkiminen.”

Koivusalon ei tarvinne puhua kuuroille korville. Maailmassa lähes kolmetoista miljoonaa ihmistä kärsii sarveiskalvon sokeudesta. Se on neljänneksi yleisin sokeuden syy. EU-maissa diagnosoidaan joka vuosi noin 300 uutta sarveiskalvon sokeutta.

Näkökyvyn palauttaminen näille ihmisille on nykyisin mahdollista ainoastaan kuolleelta ihmiseltä otetun sarveiskalvon avulla.

”Niistä on kuitenkin huutava pula. Tällä hetkellä vain yksi potilas seitsemästäkymmenestä voi saada sarveiskalvon kuolleelta ihmiseltä”, Koivusalo taustoittaa.

StemSightin ideassa ei tarvita kuolleita luovuttajia. Potilaan näkökyky palautetaan yhdellä hoitokerralla koko hänen eliniäkseen.

Yrityksen teknologia perustuu Tampereen yliopistossa kehitettyyn menetelmään, jossa elävän, terveen luovuttajan kantasoluista tuotetaan erilaisia sarveiskalvon soluja.

Juttu startup-yrityksen huikeasta hankkeesta on julkaistu Kemia-lehdessä 7/2022.

Lue koko juttu täältä.

(Kuva Marjaana Malkamäki) StemSight on palkittu Euroopan innovatiivisimpana bioalan startupina. Tanja Ilmarinen (vas.), Laura Koivusalo, Anni Mörö ja Heli Skottman suunnittelevat yrityksensä ensimmäiseksi tuotteeksi sarveiskalvon pinnalle asetettavaa, biomateriaalista valmistettua läpinäkyvää biohajoavaa kalvoa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia