Suomalainen Neste ja saksalainen Remondis ryhtyvät kehittämään jätemuovin kemiallista kierrätystä yhteisvoimin.
Yhteistyön tavoitteena on kyetä käsittelemään vuosittain yli 200 000 tonnia muovijätettä.
Kumppanukset pyrkivät rakentamaan muovin kemiallisen kierrätyksen ekosysteemin, johon toivotaan mukaan muitakin arvoketjun yrityksiä.
Ekosysteemissä yritykset voisivat kehittää muovin mekaanista kierrätystä täydentäviä vaihtoehtoja, joiden avulla saataisiin kiertoon myös heikkolaatuinen ja muu hankalasti kierrätettävä muovi.
Kemiallisessa kierrätyksessä jätemuovi pilkotaan molekyyleiksi asti. Näin syntyvä raaka-aine voidaan hyödyntää uusien korkealaatuisten muovien, kemikaalien ja polttoaineiden valmistuksessa.
Kun hiili kiertää, riippuvuus raakaöljystä vähenee
”Kemiallinen kierrätys mahdollistaa hiilen kierrättämisen yhä uudestaan ja uudestaan sekä vähentää raakaöljyriippuvuutta, mikä on yksi Nesteen keskeisistä tavoitteista alan vastuullisuusjohtajana”, sanoo yhtiön uusiutuvien polymeerien ja kemikaalien liiketoiminnan johtaja Mercedes Alonso.
Neste on sitoutunut vuodesta 2030 lähtien prosessoimaan yli miljoona tonnia muovijätettä vuodessa.
Suomalaisyhtiö on maailman johtava uusiutuvan dieselin ja uusiutuvan lentopolttoaineen valmistaja, joka kehittää ratkaisuja monenlaisten jäte- ja tähdemateriaalien hyödyntämiseen.
Remondis puolestaan kuuluu maailman suurimpiin yksityisiin kierrätys- ja vesialan yrityksiin. Perheyritys toimii Euroopan lisäksi muun muassa Kiinassa, Intiassa ja Australiassa ja tuottaa palveluja noin 30 miljoonalle ihmiselle.
(Kuva: Neste) Neste aikoo vuodesta 2030 alkaen prosessoida vähintään miljoona tonnia muovijätettä vuodessa.