Nesteen Jeroen Verhoeven (oik.), Borealiksen Thomas Van De Velde ja Covestron Guido Naberfeld tähtäävät uusien autonosien valmistamiseen käytöstä poistetuista renkaista. Kuva: Covestro. 

Neste kierrättää vanhat renkaat kemiallisesti – päätyvät pian uusiksi autojen muoviosiksi

Neste, Borealis ja Covestro ovat allekirjoittaneet hankesopimuksen, jonka tarkoituksena on käytöstä poistettujen renkaiden kierrätys korkealaatuisiksi muoveiksi autoteollisuuden tarpeisiin.

Neste kierrättää vanhat renkaat kemiallisesti eli nesteyttää ne uudeksi raaka-aineeksi, jonka se toimittaa Borealikselle.

Borealis jalostaa raaka-aineen peruskemikaaleiksi eli fenoliksi ja asetoniksi.

Covestro puolestaan valmistaa fenolista ja asetonista polykarbonaatteja, joita hyödynnetään autoteollisuuden käyttökohteissa ajovalojen osista jäähdyttimien säleikköihin.

Kierrätetyn materiaalin osuus osoitetaan ISCC Plus -sertifioinnin massatasemenetelmän mukaisesti lopputuotteisiin asti.

Mahdollisena lopputuotteena myös polyuretaani

Kolmikon yhteistyön ensimmäiset tulokset ovat jo saatavilla, sillä jokainen osapuoli on valmistanut ensimmäisen erän omaa tuotettaan.

Polykarbonaattien lisäksi hankekumppanit harkitsevat mahdollisena lopputuotteena myös polyuretaania, joka voisi päätyä auton sisätilojen osiin.

”Tämä hanke voi toimia mallina, kun on kyse autojen muovien kiertotalouden vakiinnuttamisesta”, sanoo Jeroen Verhoeven, Nesteen polymeerien ja kemikaalien arvoketjun kehittämisestä vastaava johtaja.

”Se osoittaa, miten heikkolaatuisista jätemateriaaleista voidaan valmistaa erittäin korkealaatuisia muoveja. Tämä on hyvä uutinen polymeeri- ja autoteollisuudelle sekä ympäristölle.”

Neste avaa ensi vuonna Porvooseen teollisen mitan kemiallisen kierrätyslaitoksen, jonka vuosikapasiteetti on 150 000 tonnia nesteytettyä jätemuovia.

Uutta arvoa jätteelle yhteistyöllä

Borealiksen johtajan Thomas Van De Velden mukaan hanke osoittaa arvoketjuyhteistyön tärkeyden, kun luodaan uutta arvoa jätteelle.

”Olemme ylpeitä siitä, että Borealis voi yhdessä Nesteen kanssa osallistua tähän hankkeeseen ja tarjota Covestrolle ja sen asiakkaille vastuullisempia ratkaisuja polymeerisovelluksiin.”

Covestro, joka aiemmin tunnettiin nimellä Bayer Material Science, on johtava saksalainen polymeereja ja niiden ainesosia valmistava yhtiö.

Neste, Borealis ja Covestro esittelevät yhteistyötään Saksan Mannheimissa 19.–20. kesäkuuta 2024 järjestettävässä PIAE-kongressissa.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Käytetyt renkaatkin voidaan kierrättää kemiallisesti – muuntuivat Nesteen koeajossa uusiksi raaka-aineiksi

Jätemuovin kemiallinen kierrätys ottaa harppauksen – Neste rakentaa sadan miljoonan laitoksen Porvooseen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia