Neste luopuu fossiilisesta öljystä – Porvoon jalostamo siirtyy uusiutuviin raaka-aineisiin

Neste aloittaa Porvoon öljynjalostamon asteittaisen muuttamisen uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen jalostamoksi.

2030-luvulle jatkuvan vaiheittaisen ohjelman kokonaisinvestointi on yhtiön arvion mukaan noin 2,5 miljardia euroa.

Muutoksen jälkeen Porvoon jalostamo tuottaa uusiutuvaa dieseliä, uusiutuvaa lentopolttoainetta sekä uusiutuvia ja kierrätettyjä syöttöaineita polymeeri- ja kemianteollisuudelle.

Jalostamon pitkän aikavälin kapasiteettipotentiaali on Nesteen mukaan noin kolme miljoonaa tonnia uusiutuvia ja kiertotaloustuotteita.

”COP28-julistus on vahva signaali meille kaikille, ja haluamme olla eturintamassa edistämässä vihreää siirtymää uusiutuvilla ja kiertotalousratkaisuillamme”, sanoo Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

”Porvoon jalostamon pitkän aikavälin muutos on keskeinen osa uusiutuvien tuotteiden kasvustrategiaamme, ja valmistuessaan se saattaa päätökseen Nesteen muutosmatkan 100-prosenttiseksi uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen toimittajaksi.”

Fossiilisten polttoaineiden kysyntä laskee

Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtajan Markku Korvenrannan mukaan fossiilisten polttoaineiden kysyntä on laskussa uusiutuvien polttoaineiden ja sähköistymisen kasvavan osuuden vuoksi.”Olen innoissani voidessani aloittaa muutossuunnitelman toteuttamisen, jonka avulla luomme Porvoon jalostamolle kestävän tulevaisuuden”, Korvenranta sanoo.

Neste jalostaa jo nyt erilaisia jätteitä, tähteitä ja muita raaka-aineita uusiutuviksi polttoaineiksi sekä muovien ja muiden materiaalien ainesosiksi.

Lopulliseen ajoitukseen siirtymiselle raakaöljystä pelkästään uusiutuviin ja kierrätettyihin raaka-aineisiin vaikuttavat yhtiön mukaan muun muassa polttoainemarkkinoiden kysynnän ja lainsäädännön kehitys.

(Kuva Neste) Porvoon Kilpilahdessa toimivasta öljynjalostamosta tehdään Euroopan vastuullisinta jalostamoa.


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Tilaa heti tai viimeistään 28.2.2024, niin osallistut myös kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia