Neste selvittää raakaöljystä luopumista ja vihreän vedyn tuotantoa Porvoossa

Neste käynnistää strategisen selvityksen Porvoon jalostamonsa siirtymästä raakaöljyn jalostamisesta muihin raaka-aineisiin.

Siirtymä alkaisi uusiutuvien ja kiertotalousraaka-aineiden ja fossiilisten aineiden yhteisprosessoinnilla. Myöhemmin jalostamoyksiköt muutettaisiin kokonaan uuteen käyttöön. Pitkän aikavälin kapasiteettipotentiaali olisi 2–4 miljoonaa tonnia vuodessa.

Tavoiteltu transformaatio johtaisi raakaöljyn käytön loppumiseen Porvoossa 2030-luvun puolivälissä.

Lisäksi Neste jatkaa aktiivisesti vihreän vedyn mahdollisuuksien tutkimista Porvoon jalostamossa.

Yhtiön mukaan suunnitelmat edistäisivät merkittävästi Nesteen ilmastositoutumusten toteutumista ja tekisivät siitä maailmanlaajuisen edelläkävijän fossiilisten polttoaineiden toimialan muutoksessa.

Vaatii merkittäviä investointeja

“Nesteen kasvustrategia keskittyy uusiutuviin ja kiertotalousratkaisuihin. Jatkamme kunnianhimoisten ja korkeiden tavoitteiden asettamista, ja käynnistämme tämän selvityksen Porvoon jalostamon pitkän aikavälin muutospolusta, joka tähtäisi lopulta raakaöljyn korvaamiseen vaihtoehtoisilla raaka-aineilla”, toimitusjohtaja Matti Lehmus sanoo tiedotteessa.

”Toimintomme Porvoossa muodostavat joustavan ja suuren kokoluokan perustan, joka voi kasvaa tärkeäksi tuotantokeskukseksi uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden liiketoiminnallemme.”

Suunnitellun laajuinen transformaatio vaatisi yhtiöltä merkittäviä investointeja tulevan vuosikymmenen aikana. Erilliset investointipäätökset tehtäisiin suunnittelun edetessä.

Koska suunnitelman aikajänne ylittää vuosikymmenen, se laaditaan modulaariseksi ja joustavaksi ja sitä voitaisiin sopeuttaa uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden liiketoiminnan tai perinteisen jalostustoiminnan muutosvauhtiin.

Muutoksesta huolimatta Neste varmistaa myös jatkossa fossiilisten polttoainetuotteiden saatavuuden asiakkailleen.

(Kuva Neste) Nesteen tavoitteena on tehdä Porvoon jalostamosta Euroopan vastuullisin vuoteen 2030 mennessä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia