Nesteen uusiutuva diesel ja Spinnovan ekokuitu palkittiin hiilikädenjäljestä

Climate Leadership Coalition (CLC) -järjestö on jakanut historiansa ensimmäiset Hiilikädenjälki-tunnustukset.

Ilmastopositiivisin tuote -palkinnon sai Nesteen uusiutuva MY-diesel, joka tehdään kasviöljyistä ja erilaisista jätteistä ja tähteistä. Palkinto myönnetään tuotteesta, jolla on jo saavutettu merkittävä päästövähennys.

Suuren potentiaalin hiilikädenjälki -tunnustus meni Spinnovalle tekstiilikuidusta, jota yhtiö valmistaa jäteraaka-aineista ja sertifioidusta puusta ilman kemikaaleja.

Tunnustus myönnetään startup-yritykselle, jonka tuote on toteutettavissa kaupallisesti, ja tuotteen avulla on mahdollista päästä globaalisti merkittäviin päästövähennyksiin.

Hiilikädenjälki pienentää muiden hiilijalanjälkeä

Yrityksellä on positiivinen hiilikädenjälki, kun sen tuote tai palvelu auttaa pienentämään muiden yritysten tai kansalaisten hiilijalanjälkeä eli negatiivisia ilmastovaikutuksia.

Nesteen MY-dieselin positiivinen hiilikädenjälki oli vuonna 2020 yli 9,9 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia. Määrä vastaa liki miljoonan suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Spinnovan tekstiilikuidun hiilijalanjälki on 64 prosenttia pienempi kuin perinteisellä puuvillalla. Yhtiö rakentaa parhaillaan ensimmäistä kaupallista tehdastaan, joka nousee Jyväskylään.

Spinnovan tavoite on saavuttaa vähintään miljoonan tonnin vuosittainen tuotantokapasiteetti 10–12 vuodessa.

Euroopan suurin alan verkosto

Suomalainen CLC on Euroopan suurin ilmasto-bisnesverkosto ja voittoa tavoittelematon yhdistys, johon kuuluu 87 jäsentä.

CLC:n yritysjäsenten markkina-arvo kattaa lähes 70 prosenttia Helsingin pörssistä.

Järjestö on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä hiilikädenjälki-konseptia. CLC:n jäsenistä VTT ja LUT-yliopisto ovat rakentaneet laskentamenetelmiä, joilla hiilikädenjälki määritellään.

Useat CLC:n jäsenyritykset ovat jo määrittäneet hiilikädenjäljen omille tuotteilleen.

Hiilikädenjälki-palkinnot jaettiin Lahdessa 21. syyskuuta pidetyssä EU Climate Pact -tapahtumassa, joka järjestettiin osana vuotuista Nollapäästöpäivää. Päivä muun muassa kannustaa kuluttajia kestäviin valintoihin.

Päivi Ikonen

(Kuva Bergans) Norjalainen ulkoiluvaatevalmistaja Bergans on juuri esitellyt Collection of Tomorrow -mallistonsa uuden, oranssin anorakin. Palkitut anorakit tehdään Spinnovan ekologisesta kuidusta.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia