Nesteen vetyhanke nytkähti eteenpäin – vihreän vedyn tuotanto Porvoossa voisi käynnistyä vuonna 2026

Neste siirtyy vihreän vedyn hankkeensa perussuunnitteluvaiheeseen. Yhtiön 120 megawatin elektrolysaattoriprojekti on meneillään Porvoon jalostamossa.

Neste uskoo saavuttavansa valmiuden lopullisen investointipäätöksen tekemiseen vuoden 2024 alussa. Jos päätös tehdään ja laitos rakennetaan, vihreän vedyn tuotanto Porvoossa voisi alkaa vuonna 2026.

“Projektimme on yksi suurimmista Euroopan jalostamoilla käynnissä olevista vihreän vedyn projekteista, ja se tukee tavoitettamme tehdä Porvoon jalostamosta Euroopan vastuullisin vuoteen 2030 mennessä”, kertoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoimintayksikön johtaja Markku Korvenranta.

Korvenrannan mukaan Porvoossa syntyvä vihreä vety käytettäisiin ensisijaisesti Porvoon jalostamon omissa prosesseissa, joissa se korvaisi fossiilisista raaka-aineista valmistetun vedyn.

Uusiutuva lämpö kaukolämpöverkkoon

Koska vihreän vedyn tuotanto tuottaa myös uusiutuvaa lämpöä, Neste on aloittanut esiselvityksen Porvoon Energian kanssa lämmön hyödyntämisestä kaukolämmössä.

Porvoon Energia on alueellinen energiayhtiö, joka keskittyy lämmön ja sähkön tuotantoon ja jakeluun sekä sähköverkon kehittämiseen.

Neste sai heinäkuussa 2022 ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä Euroopan komission hyväksymän Ipcei-statuksen (Important Project of Common European Interest; Euroopan yhteistä etua koskeva tärkeä hanke) vetyprojekteilleen.

Joulukuussa 2022 Business Finland myönsi Nesteelle 27,7 miljoonan euron julkisen tuen Porvoon jalostamon vihreän vedyn hankkeisiin.

(Kuva Neste) Nesteen vetyhanke on osa yhtiön tavoitetta tehdä Porvoon jalostamosta Euroopan vastuullisin.

Aiheesta aiemmin:

Nesteen ja Solar Foodsin vetyhankkeille suurrahoitus Business Finlandilta

Nesteen uusiutuva lentopolttoaine ja vetyhanke etenevät


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia