Nopea kannettava työkalu voi mullistaa kipulääkkeiden diagnostiikkaa

Aalto-yliopistosta ponnistanut startup-yritys Fepod Oy Ltd on kehittänyt diagnoosimenetelmän, jolla veren kipulääkepitoisuus voidaan selvittää nopeasti ja edullisesti suoraan hoitopaikalla.

Yritys on juuri saanut Almaral Oy:ltä 750 000 euron siemenrahoituksen kliinisten tutkimusten jatkamiseen sekä sensoriteknologian ja ohjelmistoalustan kehittämiseen.

Kipulääkkeen vaikutusta voidaan tutkia määrittämällä sen pitoisuus veressä. Nykyään siihen tarvitaan laboratoriossa tehtäviä analyyseja.

Fepodin menetelmällä terveydenhuollon ammattilaiset voivat mitata parasetamolin, opioidien ja muiden kipulääkkeiden todellisen pitoisuuden yhdestä veripisarasta suoraan hoitopaikalla.

Testausprosessi on nopea ja yksinkertainen, ja tulos saadaan muutamassa sekunnissa.

Testauslaitteisto koostuu tavallisesta matkapuhelimesta, kannettavasta analysointilaitteesta sekä kertakäyttöisistä massatuotettavista näytteenottoantureista.

Pohjalla vahva tutkimusosaaminen

Fepod on kaksi viime vuotta tehnyt työtä Aalto-yliopistossa Aallon, Business Finlandin ja Helsingin yliopiston myöntämällä Research to Business-rahoituksella.

”Almaralin uusi siemenvaiheen sijoitus auttaa meitä viimeistelemään teknologian niin, että voimme hakea sille viranomaisten hyväksyntää Yhdysvalloissa ja EU:ssa”, kertoo Fepodin perustaja ja toimitusjohtaja Jussi Pyysalo.

Fepodin menetelmä perustuu pitkään hiilinanomateriaalien ja sähkökemian tutkimukseen, jota Aalto-yliopistossa on tehty professori Jari Koskisen, professori Tomi Laurilan ja professori Esko Kauppisen johdolla.

Yritys on kehittänyt menetelmää yhdessä Helsingin yliopiston ja Husin kanssa. Myös esikliiniset tutkimukset on tehty Husissa. Lisäksi kehitystyössä on ollut mukana useita alan yrityksiä.

Alalla jättimäiset markkinat

Fepodin menetelmä edustaa niin sanottua in vitro -diagnostiikkaa, jossa testit tehdään potilaaseen kajoamatta tämä elimistön ulkopuolella verestä tai muusta kehon eritteestä ja kudoksesta.

In vitro -maailmanmarkkinoiden arvo on lähes 100 miljardia euroa, josta hoitopaikkaratkaisujen osuus on 43 prosenttia. Markkinat kasvavat nopeasti koko ajan.

Kipulääkkeiden pitoisuuden seuranta on tärkeää, sillä pelkästään Yhdysvalloissa kirjoitetaan vuosittain yli 165 miljoonaa opioidireseptiä ja hoidetaan yli 100 000 parasetamolimyrkytystä.

Suomessa opioidien yliannostukseen menehtyy lähes 200 ihmistä vuodessa, mikä tarkoittaa suurinta osaa maamme kaikista myrkytyskuolemista.

Almaralin ensimmäinen sijoituskohde

”Almaral on päättänyt sijoittaa Fepodiin, koska uskomme yhtiön teknologiaan ja liiketoimintamahdollisuuksiin”, sanoo Almaralin toimitusjohtaja Maria Severina.

”Luotamme siihen, että Almaralin investointi auttaa Fepodia kaupallistamaan teknologiaa mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.”

Fepod on keväällä perustetun uuden pääomasijoitusyhtiön ensimmäinen investointikohde. Almaral ryhtyy sijoittamaan bioteknologian varhaisen vaiheen startup-yrityksiin.

Lisäksi Almaral tarjoaa startupeille apua muun muassa riskienhallintaan, pitkän aikavälin strategioiden laatimiseen, budjetointiin sekä operatiivisten toimintojen ja myynti- ja markkinointitoimien perustamiseen.

Investointisopimus käynnistää teknologian siirron Aalto-yliopistosta Fepodiin. Samalla Aallosta tulee yhtiön vähemmistöosakas.

Vararehtori Janne Laineen mukaan tutkimukseen perustuvan liiketoiminnan edistäminen on Aalto-yliopistolle tärkeä tehtävä.

(Kuva Aapo Karhu) Fepodin testauslaitteisto koostuu kännykästä, kannettavasta analysointilaitteesta ja kertakäyttöisestä näytteenottoanturista.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia