Tekniikan edistämissäätiön vuoden 2020 nuoren tutkijan palkinnon on saanut Jaana Vapaavuori Aalto-yliopistosta. Hyvän opettajan palkinnon vei LUT-yliopiston Tuomo Sainio.
Tekniikan tohtori, apulaisprofessori Jaana Vapaavuori johtaa Aalto-yliopistossa Multifunctional Materials Design -tutkimusryhmää.
Ryhmä yhdistää yhteen materiaaliin useita eri toiminnallisuuksia, jolloin lopputuloksena ovat uudet monitoimintamateriaalit.
Esimerkiksi nanoselluloosasta voidaan tulevaisuudessa tehdä monitoiminnallisia tukirakenteita aurinkokennoihin ja muihin optoelektroniikan laitteisiin, kuten led-valoihin.
Rakenteet tekevät laitteesta kevyemmän, tehokkaamman ja taipuisan ja sen pinnasta vettä hylkivän.
Vapaavuoren ryhmä selvittää myös sitä, kuinka valolla voidaan muuttaa materiaalien rakennetta ja ominaisuuksia. Tutkimuksella on sovelluskohteita esimerkiksi erittäin pienten mikropiirien valmistuksessa.
Apulaisprofessorin mielestä materiaalien tuotannossa pitää ottaa huomioon lopputuotteen koko elinkaari. Tuotanto ei saa kuluttaa kohtuuttomasti energiaa tai hyödyntää kestämättömiä raaka-aineita.
“Jos voimme lisätä materiaaliin ominaisuuden, joka tekee lopputuotteesta tehokkaamman, se kannattaa toteuttaa”, Vapaavuori sanoo.
”Jos taas uusien ominaisuuksien lisääminen materiaaliin kuluttaa enemmän energiaa kuin lopputuote antaisi, siinä ei ole järkeä.”
Hyvä opettaja vei labratyöskentelyn verkkoon
Hyvän opettajan palkinnon saanut professori Tuomo Sainio työskentelee Lappeenrannan-Lahden teknillisessä yliopistossa (LUT) kemiantekniikan koulutusohjelmassa.
Sainio opettaa muun muassa reaktiokinetiikkaa, reaktiotekniikkaa ja kemiallisia erotusmenetelmiä.
Tuomo Sainion opetusmenetelmät ovat saaneet opiskelijoilta runsaasti kiitosta.
Sainio hyödyntää opetuksessa esimerkiksi virtuaalilaboratorioita eli simulointityökaluja, joiden avulla jäljitellään työskentelyä laboratoriossa.
Yksinkertaisimpia töitä opiskelijat voivat tehdä vaikkapa excel-taulukon avulla. Haastavammissa tehtävissä Sainio itse toimii tutkimuslaitoksena, Virtuaalilaboratorio Oy:nä, jolle opiskelijat lähettävät toimeksiantoja.
“Virtuaalilaboratorion työntekijöillä on omat persoonallisuutensa, joita hyödynnän palautteen antamisessa”, professori kertoo.
”Johtaja antaa ohjeita tiukempaan sävyyn, kun taas teknikko ohjaa eteenpäin rennommalla otteella.”
Sainio tuottaa itse mittausdatan, jonka pohjalta opiskelijat jatkavat suunnittelua.
”Tämä pakottaa heidät perustelemaan, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla”, professori kuvailee.
Sainio on myös rakentanut älypuhelimella käytettävän järjestelmän, jonka avulla opiskelijat pystyvät antamaan opettajalleen palautetta luennoilla reaaliaikaisesti.
“Näen puhelimestani, mikä tunnelma luentosalissa on. Jos palaute on huonoa, keskustelemme siitä ja pidämme ehkä pienen kahvitauon.”
Sekä Vapaavuoren että Sainion palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Jaana Vapaavuoren kuva: Glen Forde
Tuomo Sainion kuva: LUT-yliopisto
Uutista muokattu 19.5. Korjattu palkintosumma.
Tilaa Kemia-lehti, saat lahjaksi käsidesin!
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 29 euroa
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa
- Saat lahjaksi innovatiivisen, kotimaisen Nolla-käsidesin. Lue lisää: Käsidesivaahto tehoaa myös koronavirukseen.
- Kampanja jatkuu 30.6.2020 asti.
Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.
Tilaamalla lehden tuet kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia.