OPCW palkitsi kansainvälisen kemian liiton

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW on myöntänyt kansainväliselle teoreettisen ja sovelletun kemian liitolle Iupacille vuoden 2019 OPCW-Haag-palkinnon (OPCW-The Hague Award).

Tunnustuksen perusteena on Iupacin työ kemian rauhanomaisen käytön edistämiseksi. Iupac on myös tukenut OPCW:tä tämän pyrkiessä saavuttamaan kemiallisen aseen kieltosopimuksen (CWC) tavoitteet.

Iupac on muun muassa tuottanut kemiallisen aseen kieltosopimukseen liittyvää tiedotus- ja opetusmateriaalia ja järjestänyt alan symposioita yhdessä OPCW:n kanssa.

Palkinnon otti Iupacin puolesta vastaan kemianjärjestön tuleva puheenjohtaja Christopher Brett. Portugalilaisen Coimbran yliopiston professorina toimivan Brettin puheenjohtajakausi käynnistyy tammikuussa 2020.

Palkinto rauhan Nobelin perua

Iupacin lisäksi Haag-palkinnon sai tänä vuonna kaksi kemiallisen aseriisunnan asiantuntijaa, yhdysvaltalainen Robert Mikulak ja kiinalainen Cheng Tang. Molemmat ovat OPCW:n tieteellisiä neuvonantajia.

OPCW perusti palkinnon yhdessä alankomaalaisen Haagin kaupungin kanssa vuonna 2014 sen jälkeen, kun järjestö oli saanut vuoden 2013 rauhan Nobelin. OPCW ja Haagin kaupunki rahoittavat 90 000 euron palkinnon puoliksi.

Ensimmäisen, vuonna 2014 jaetun OPCW-Haag-palkinnon sai Helsingin yliopistossa toimiva kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutti Verifin.

(Kuva OPCW) Iupacin tuleva puheenjohtaja Christopher Brett vastaanotti palkinnon Haagissa järjestetyssä juhlatilaisuudessa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia