Puuvaahtopohjalliset olivat näytteillä Aalto-yliopiston tuotekehityskurssin toukokuisessa gaalassa. Kuva: Adela Navratilova.

Opiskelijaprojekti poiki innovaation – kengän sisäpohjat syntyvät muovin sijaan kompostoituvasta puuvaahdosta

Aalto-yliopiston opiskelijat ovat kehittäneet puupohjaisen vaahtomaisen materiaalin, joka soveltuu kenkien sisäpohjaksi.

Sisäpohjan prototyyppi taipuu, kestää kosteutta ja tuntuu pehmeältä ihoa vasten.

Uudenlaisen pohjallisen erityinen ansio on sen palautuvuus eli kyky sietää toistuvaa kuormitusta, mikä on ollut haaste vaahtomaisille biomateriaaleille.

Pohjalliselle on haettu patenttia Suomessa. Tuotekehitystä varten etsitään myös sijoittajia.

Toiminnallinen vastine polyuretaanille

Materiaali syntyi tuotekehityksen projektikurssilla (PDP), jolla opiskelijatiimin tavoitteena oli polyuretaania vastaava biovaahto tekstiiliteollisuuden tarpeisiin.

Hanke on jatkoa aiemmalle FoamWood-projektille ja sen spinoff-yritykselle Woamylle.

Opiskelijat pyrkivät lisäämään toiminnallisuutta Woamyn biovaahtoon, joka on alun perin suunniteltu styroksia korvaavaksi pakkausmateriaaliksi.

”Kehittämämme pohjalliset valmistetaan kuumapuristusprosessilla”, kertoo projektipäällikkö, insinööritieteiden opiskelija Taha Qureshi tiedotteessa.

Pohjallisessa on useita kerroksia, joista violetti on paranneltua Woamy-vaahtoa. Sinisen kerroksen vaahto sisältää myös puuvillaa ja alimmainen hamppua. Kuva: Taha Qureshi.

 

Pohjallisten kerroksellisessa rakenteessa kova, biohajoava materiaali muodostaa harvan verkon pehmeän täytemateriaalin sisään.

Kova materiaali suojaa pehmeää liialta paineelta, pehmeä puolestaan kovaa taipumisen aiheuttamalta vahingoittumiselta.

Pohjana perustutkimus

Innovaatio pohjautuu Aallon teknillisen fysiikan laitoksessa tehtyyn vaahtomaisten aineiden perustutkimukseen, joka on viime vuosina keskittynyt muovin korvaamiseen puulla.

Puupohjaisten materiaalien merkittävä etu on solumainen rakenne, joka tekee niistä lujia ja lämpöä eristäviä.

Vaahtomaisten biomateriaalien koetinkivi on puolestaan toistuva rasitus, kertoo projektia ohjannut tutkija Juha Koivisto.

”On paljon helpompaa luoda vahvoja ja keveitä materiaaleja kuin sellaisia, jotka kestävät syklistä rasitusta säilyttäen joustavuuden ja pehmeän vasteen”, Koivisto sanoo.

”Opiskelijat ovat onnistuneet luomaan öljypohjaisille muoveille toimivan puuvaihtoehdon.”

Kuluttajien saataville ehkä jo ensi vuonna

Suomalainen kenkäyritys VIBAe lähtee syksyllä testaamaan materiaalia käyttäjillä.

Yrityksen perustajajäsenen Kalle Gummeruksen mukaan tähtäimessä on uudella pohjamateriaalilla varustettujen kenkien tuominen myyntiin reilun vuoden kuluttua.

”Nykyään käyttämämme polyuretaani on ainoa epäekologinen osa kenkiämme. Sille ei yksinkertaisesti ole ollut ympäristöystävällistä vaihtoehtoa, jolla olisi samat ominaisuudet”, Gummerus kertoo.

”Täydellinen keihäänkärkituote”

Tutkijat näkevät materiaalilla pohjallisia laajempiakin mahdollisuuksia.

”Sisäpohjat altistuvat suurelle rasitukselle, ja vaikeat olosuhteet tekevät siitä täydellisen keihäänkärkituotteen siirryttäessä pakkauksista tekstiiliteollisuuteen”, Juha Koivisto sanoo.

”Jos materiaali täyttää vaatimukset sisäpohjille, se täyttää vaatimukset myös muille tekstiileille.”

Päivi Ikonen

Lue myös:

Selluntuotannon sivuvirrasta tehty biovaahto muuntuu seinäpaneeliksi – vaimentaa tehokkaasti ääntä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia