Optitune nanopinnoittaa putket ja puhelimet – kerää rahoitusta massatuotantoon

Tutkimus- ja tuotekehityksestä tuotantoyritykseksi siirtyneellä oululaisella Optitune Oy:llä on meneillään rahoituskierros.

Kasvurahoitusyhtiö Springvestin kautta toteutettavan osakeannin tuotosta kolme miljoonaa euroa käytetään massatuotannon edellyttämiin investointeihin.

Optitune on kehittänyt nanopinnoitteen, jolla suojataan muun muassa kuluttajaelektroniikkaa. Polysiloksaanipinnoite estää naarmuuntumista ja parantaa esineiden kestävyyttä.

Pinnoite mahdollistaa jopa näennäisesti ristiriitaisia ominaisuuksia, kuten kovuuden ja taipuisuuden. Molempia tarvitaan esimerkiksi uusissa älypuhelimissa, joissa on taittuva näyttö.

Globaali elektroniikkamateriaaliyritys Merck on testeissään valinnut Optitunen taitettavan muovin kovapinnoiteteknologian parhaaksi ja solminut tuotteesta jakelusopimuksen.

Kasvuyrityksen katse on jo uudessa kehitysaskeleessa.

”Olemme tehneet kosketussensoreja valmistavan Changxingin kanssa tuotekehityssopimuksen seuraavan sukupolven joustavien kosketussensorikalvojen kehittämisestä näyttöihin”, kertoo Optitunen toimitusjohtaja Jody Paulus tiedotteessa.

Pinnoitus itsessään vähentää materiaalikulutusta

Oululaisyhtiön kunnianhimoisena tavoitteena on ehkäistä pintojen suorituskyvyn heikkeneminen kokonaan ja keventää näin tuotteiden ympäristökuormaa.

”Kestävä kehitys vaatii meiltä kaikilta materiaalin kulutuksen vähentämistä”, Paulus sanoo.

”Tekemällä tuotteista kestävämpiä voimme pidentää niiden käyttöaikaa ja samalla vähentää luonnonvarojen kulutusta, kun esimerkiksi uutta puhelinta ei tarvitse ostaa jo vuoden päästä tai tiskiallasta vaihtaa viiden vuoden käytön jälkeen.”

Pauluksen mukaan polysiloksaanista tehty nanopinnoite on jo itsessään ympäristön kannalta hyvä valinta, sillä materiaalia kuluu kymmenen kertaa vähemmän kuin esimerkiksi paksumpaa akrylaattipohjaista pinnoitetta tarvittaisiin.

Sama pinnoite toimii hieman räätälöitynä monissa kohteissa.

”Polysiloksaanipinnoite koostuu noin 90-prosenttisesti samoista aineksista, mutta loput noin 10 prosenttia pinnoitteesta tuunataan kullekin tuotteelle haluttujen ominaisuuksien mukaan.”

Sopii myös haastaville teräspinnoille

Optitunen pinnoitteita käyttävät jo useat kansainväliset suuryritykset. Niihin kuuluvat tietokoneyhtiöt Asus ja Lenovo sekä maailman suurin tiskialtaiden valmistaja Franke.

Nanopinnoitteen ansiosta esimerkiksi lvi-putkistoissa voidaan käyttää galvanoitua terästä, joka on jopa 80 prosenttia halvempaa kuin ruostumaton teräs. Lisäksi galvanoitu teräs syntyy pienemmällä energiamäärällä kuin ruostumaton teräs.

Putkistoja pinnoittava norjalainen Nast-yhtiö on investoinut useita miljoonia euroja Optitunen teknologiaa hyödyntävään galvanoidun teräksen pinnoituslinjaan.

Pienemmissä tuotteissa ruostumaton teräs on Pauluksen mukaan usein perusteltu valinta. Sen käyttö on lisääntynyt erityisesti keittiön ja kodinhoitohuoneen kodinkoneissa.

”Ilman hyvää pinnoitetta ruostumaton teräs kuitenkin naarmuuntuu herkästi, ja pinnassa näkyy jokainen sormenjälki, jolloin pintojen puhtaanapito on usein työlästä. Tämä on yksi arkipäiväinen ongelma, jonka meidän pinnoite ratkaisee.”

Päivi Ikonen

(Kuva Optitune) Hiusta ohuempi polysiloksaanipinnoite tekee tuotteista kestävämpiä ja helpompia puhdistaa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia