Orionin syöpälääke myyntiin Yhdysvalloissa

Orionin eturauhassyöpälääke darolutamidi on tullut myyntiin Yhdysvalloissa.

Maan lääkeviranomainen FDA myönsi darolutamidille myyntiluvan nopeutetussa menettelyssä. Orionin toimitusjohtajan Timo Lappalaisen mukaan tämä osoittaa hoitovaihtoehdon arvon.

Nopeutettu menettely on tarkoitettu sellaisille lääkkeille, jotka saattavat parantaa merkittävästi vakavien sairauksien hoidon turvallisuutta tai tehoa.

Darolutamidi on uusi hoitomuoto etäpesäkkeettömän, kastraatioresistentin eturauhassyövän hoitoon. Lääkkeellä on kemiallisesti ainutlaatuinen rakenne, joka on suunnattu estämään syöpäsolujen kasvu.

Kastraatioresistentti eturauhassyöpä on sairauden muoto, jossa syöpä etenee, vaikka testosteronin pitoisuus elimistössä on hyvin pieni. Syöpämuotoon on kehitetty tehokkaita hoitoja vasta viime aikoina.

Potilaille vuosia etäpesäkkeetöntä aikaa

Suomalaislääkkeelle myönnetty myyntilupa perustuu kliiniseen tutkimukseen, jossa verrattiin darolutamidin ja tavanomaisen hormonihoidon yhdistelmän tehoa lumelääkkeen ja tavanomaisen hoidon yhdistelmään.

Darolutamidia saaneiden potilaiden keskimääräinen etäpesäkkeetön elinaika oli 40,4 kuukautta. Lumelääkettä ja tavanomaista hoitoa saaneilla aika oli 18,4 kuukautta.

Lääkkeen alkuperäinen molekyyli on Orionin Suomessa kehittämä. Yhdisteen jatkokehitys on tapahtunut Orionin ja saksalaisen lääkejätin Bayerin yhteistyönä.

Yhdysvallat on ensimmäinen maa, jossa darolutamidi on hyväksytty markkinoille, mutta Bayer on hakenut lääkkeelle myyntilupaa myös muun muassa EU:ssa ja Japanissa.

Yhdysvaltain-myynnin aloitus tuo Orionille Bayerilta 45 miljoonan euron etappimaksun.

(Kuva: Robert Örthen/Orion) Darolutamidia myydään Yhdysvalloissa kauppanimellä Nubeqa. Lääke valmistetaan Orionin tehtaassa Espoossa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia