Oulun yliopiston Super Fab Labin kehittämä menetelmä mahdollistaa tulostamisen suoraan jyrsitylle piirilevylle.
Perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja.
Se on lisäksi ollut verrattain hidas prosessi ja sopimaton esimerkiksi prototyyppien valmistukseen.
Tulostaminen tarjoaa helpon ja myrkyttömän tavan piirilevyjen jälkikäsittelyyn. Komponenttien nimet, ääriviivat ja arvot voidaan tulostaa samalla kertaa juotteenestopinnoitteen kanssa muutamassa minuutissa.
Ennakkoluuloton idea poiki jo jatkotutkimuksen
”Käytimme ennakkoluulottomasti Mimakin UV-tulostinta juotteenestopinnoitteen ja tekstien tulostamiseen piirilevylle”, kuvailee Fab Labin johtaja Jani Ylioja.
Versio osoittautui lämmönkestäväksi, eikä piirilevyjen juottaminen aiheuta pinnoitteen rikkoutumista normaaleissa juotoslämpötiloissa.
Oululaiskeksintö on jo poikinut jatkotutkimuksen maineikkaassa yhdysvaltalaisyliopistossa MIT:ssä.
”Tavoitteena on löytää edullinen UV-tulostinmalli, joka kykenee samaan, jotta menetelmä voidaan levittää yli 2 500 Fab Labiin.”
Uutuusmenetelmän monta etua
Oululainen tulostettavan elektroniikan menetelmä tarjoaa perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna monia etuja.
Pinnoitusten tulostaminen suoraan piirilevylle säästää aikaa, vaivaa, kemikaaleja ja ympäristöä.
Lisäksi piirilevyjen ja niiden prototyyppien valmistuksesta saadaan entistä luovempaa. Juotosmaskiksi voidaan tulostaa vaikka valokuva tai taideteos.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!